Olympijský běh se konal také pod Ještědem, triatlonistce Kuříkové stačil jen málokdo

25. červen 2015

Ve dvaceti městech České republiky se ve středu závodilo na akci s názvem Olympijský běh. Ten byl součástí oslav 121 let od založení Mezinárodního olympijského výboru. Celkem se ho zúčastnilo přes 25 tisíc startujících, a dá se proto označit za největší běžeckou událost v historii Česka. Pětikilometrová trať libereckého Olympijského běhu vedla areálem tamního Sport Parku.

Z reproduktorů u startu bylo slyšet vysílání Radiožurnálu, a právě přes éter stanice Českého rozhlasu byl Olympijský běh přesně v 18 hodin odstartován. V Liberci se na trať vydalo téměř 150 běžců.

Závod si nenechala ujít triatlonistka Petra Kuříková, která byla asi nejvýraznější postavou na startu libereckého ´vydání´ Olympijského běhu. „Bylo to fajn, Olympijský běh má skvělou myšlenku. Myslím, že člověk potřebuje nějakou motivaci, aby mohl běžet,“ podotýká třiadvacetiletá reprezentantka.

Jablonecká rodačka skončila celkově čtvrtá, a v cíli závodu se usmívala skutečnosti, že porazila naprostou většinu mužů ve startovním poli. „Musejí to brát tak, že jsem vrcholová sportovkyně, musejí to nějak potlačit (smích),“ dodává Petra Kuříková.

Většina běžců však neměla přehnané ambice, a závod absolvovala v duchu slavného výroku ´není důležité zvítězit, ale zúčastnit se´. „Přesně tak, já jsem si to užil, počasí vyšlo nádherně. Bylo to opravdu v pohodě. Olympijská myšlenka je základ dnešního sportu,“ říkali účastníci Olympijského běhu v Liberci.

autor: David Nyč
Spustit audio