Potraviny v ruských obchodech i přes prodloužení embarga nechybí, jsou ale dražší

Ruští spotřebitelé si musí odvyknout kupovat západní potraviny. Moskva totiž schválila roční prodloužení potravinového embarga, které uvalila na Evropskou unii, Spojené státy, Austrálii, Kanadu a Norsko. Nejprve sankce proti Rusku zavedl Západ, kvůli anexi Krymu a válce na Ukrajině. Pulty ruských obchodů ale neosiřely a zákazníci si na nedostatek potravin nemohou stěžovat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zdejší sýry nejsou z nejlevnějších. Každé investované euro se prý však vyplatí

Zdejší sýry nejsou z nejlevnějších. Každé investované euro se prý však vyplatí | Foto: Robert Mikoláš

Máša a Pavel jsou běžnými zákazníky levného ruského supermarketu sítě Pjaťoročka. Právě se rozmýšlejí, jestli si mají koupit šunku pod názvem ‘Tohle táta může‘ z moskevského masokombinátu Ostankino. Nakonec se rozhodují, že nevypadá moc dobře, na výběr mají několik dalších domácích značek.

Také nabídka tvrdých i měkkých sýrů zůstává velmi pestrá, přestože v chladicích boxech chybějí sýry švýcarské nebo francouzské. Ty by ale stejně v tomto obchodě asi nikdo nekupoval, i kdyby se mohly dovážet.

Přehrát

00:00 / 00:00

Moskva prodloužila potravinové sankce proti západu o rok. V ruských obchodech ale zboží nechybí, zákazníci si ale musí připlatit. Natáčel tam Martin Dorazín

Máša hledá mražené houby do polévky, které se dřív dovážely z Kanady. Vybere čínské, které napohled prý vypadají stejně jako kanadské.

Kuřata na ruský trh ve velkém dodávaly Spojené státy. Teď pocházejí od ruských farmářů, jsou ale téměř o polovinu dražší, mají vláknitou strukturu a chutnají také trochu jinak.

Slávky pocházejí z Chile, krevety jsou ruského původu, kilo vyjde v přepočtu na více než 1200 korun. Brambory jsou tuzemské a, jak říká Máša, jejich kvalita je výborná.

Sergej Michajlov do levných supermarketů nechodí, nakupuje v prémiových sítích jako je například Abeceda chutí. Ani on ale dopad sankcí moc nepociťuje.

„V podstatě je v obchodech všechno kromě nějakých delikates, které si ale většina lidí stejně nemohla dovolit. Pokud ale budete hodně chtít, najdete je i tady. Bohatí lidé si navíc mohou zajet na Západ a nakoupit, nebo si nechat přivézt, co chtějí. Žádný nedostatek tu není,“ říká.

Vládní program nahrazení západního dovozu potravin funguje. Spotřebitelé ale tento program zaplatí v cenách. Ty oficiálně vzrostly v průměru o 11 procent. Většina potravin ale reálně zdražila o 40 procent.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme