Nové vedení Ústí nad Labem čeká řešení hlavně finančních problémů města - bývalí radní se obávají prodlevy

25. červen 2015

Zastupitelé Ústí nad Labem vyměnili 24. června vedení města a projednání dalších bodů odložili na úterý 30. června. Před novým vedením stojí několik problémů - od sankcí z evropských dotací po velké zakázky, třeba na svoz odpadu a úklid města. Bývalí radní se obávají, že čas strávený studiem problémů může ohrozit město.

Nové vedení má před sebou mnoho záležitostí, které je třeba co nejrychleji řešit

Když zastupitelé debatovali o přerušení jednání, upozornil bývalý náměstek primátora Martin Hausenblas z PRO! Ústí na několik věcí.

Jde například o třímilionovou půjčku pro záchranu fotbalového klubu – má jít o jakousi zálohu, po které bude následovat navýšení jmění klubu, aby mohl dál fungovat.

Další v řadě je dodatek smlouvy Colegia Bohemica – podle tohoto dodatku by mohlo sdružení přijmout dotaci od ministerstva kultury ve výši okolo 50 milionů korun na expozici o českých Němcích s tím, že by město platilo provozní náklady.

Musí se také vyřešit zakázka, týkající se svozu odpadu a úklidu ve městě od příštího roku na 8 let – jedná se o částku kolem 850 milionů korun. Zastupitelé měli schvalovat odůvodnění, ne přímo podmínky zakázky.

Podle Hausenblase by měli mít všichni zastupitelé materiály nastudované, proto nebyl důvod jednání odkládat. Nový náměstek primátorky Jiří Madar z Ústeckého fóra občanů si ale myslí opak. „My si potřebujeme prostudovat materiály, protože máme informace, že ta zakázka tak, jak je připravovaná, by mohla ohrozit chod města.“

Přežije činoherák?

Spolek Činoherák Ústí má peníze jen do konce června, to samé platí i pro pronájem budovy na Střekově od příspěvkové organizace města. Jde o 6,6 milionu korun na druhé pololetí.

Ředitelka Činoheráku Tereza Silbernaglová odložené jednání komentovala: „Je to pro nás dost nešťastná zpráva, protože zaměstnancům běží výpovědní doba a ten termín je pro nás na hraně. Budu se snažit se zaměstnanci jednat a tu situaci s nimi řešit, i když tu jistotu nemáme žádnou.“

Ještě ve středu mluvila s některými členy nového vedení - jsou podle ní celkem vstřícní k podpoře Činoheráku. Očekává proto další jednání a dodá jim další informace.

Ústí nad Labem se potýká také s nutností vracet části evropských dotací. Nová primátorka Věra Nechybová z ANO to označila za jednu z priorit, společně s přípravou na nové programovací období.

Bývalý náměstek primátora z ANO Martin Mata upozornil, že se bude nejdřív muset nové vedení v situaci zorientovat. Pro novou primátorku by to neměl být takový problém, protože dosud působila jako dotační úřednice na městském úřadě v Lovosicích.

„V současné době máme řešit revolvingový úvěr pro rok 2016, respektive pro další dotační období – je to veliké riziko, výběrové řízení musí probíhat nějakých 5 až 6 měsíců. Už teď nám ujíždí vlak a já to nemůžu dotáhnout. Je potřeba dát priority investic na nové dotační období, do rady také měl jít 150milionový kontokorentní úvěr, protože ty sankce, které jsem se snažil držet a které jsem vyjednával, ty do konce roků přijdou… Otázka je, v jaké výši. Nepředpokládám, že nižší než 100 milionů korun.“

Jaká má nové vedení plány?

O plánech nové rady složené z ANO a Ústeckého fóra občanů se zatím mnoho neví. Kromě dotací nová primátorka zmínila také nulovou toleranci vůči přestupkům a navázat v tomto směru komunikaci s Úřadem práce a Krajskou hygienickou stanicí. Bývalá náměstkyně primátora Jana Bohuňková z PRO! Ústí řekla, že tento dialog už dávno funguje.

Z tiskové zprávy víme, že náměstek primátorky Pavel Dufek odmítl různé architektonické a urbanistické studie – naopak by chtěl rozumně investovat do toho, co potřebují a mohou využívat v každodenním životě občané města.

autor: hau
Spustit audio