Základní škola ve Stožci končí. Po prázdninách už neotevře

26. červen 2015

Zbyněk Jícha bude v kronice šumavské obce Stožec zapsán jako poslední ředitel zdejší školy. V pátek 26. června rozdá vysvědčení, zamkne budovu a odevzdá klíče na obecním úřadu. Zastupitelé totiž rozhodli, že školu zruší.

Důvodem je naplnění kapacity jen z jedné třetiny. Mladé rodiny nemají ve Stožci ani blízkém okolí práci a odcházejí jinam, nebo za prací dojíždějí a děti berou do školy s sebou.

„Máme v obci sice krásné velké domy, ale jsou to všechny penziony nebo rekreační chalupy,“ vysvětluje starostka Drahomíra Stanžovská.

Místní děti budou muset za dna měsíce do školy jinam - do Volar, Strážného nebo Lenory. „Rodiče to mrzí, ale jsou si vědomi té situace. Nezbylo jim nic jiného, než se s tím smířit,“ říká ředitel školy Zbyněk Jícha.

Svým žákům připravil portfolio se všemi jejich pracemi. „Byla to škola rodinného typu, rád na ni budu vzpomínat. Myslím si, že se do Stožce výuka už nevrátí,“ dodává.

Podle starostky by sice nebyl problém školu obnovit, pokud by se situace v obci změnila, ale ředitel to nevidí tak jednoduše. Stožec totiž požádal o vyřazení ze školského rejstříku a obnovení je tak možné jen na základě žádosti na ministerstvo.

autor: Václav Malina
Spustit audio