Do Olympijského víceboje se zapojilo téměř 1400 škol, výkony nerozhodovaly

Český olympijský výbor se snaží stále častěji podporovat zdravější životní styl školáků a teď před prázdninami také děti odměnil. Vyhlásil výsledky Sazka Olympijského víceboje, do kterého se letos zapojilo 1384 základních škol v republice.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejlepší školy v rámci Olympijského víceboje získaly celkem půl milionu korun

Nejlepší školy v rámci Olympijského víceboje získaly celkem půl milionu korun | Foto: Český olympijský výbor

„Poprvé jsme udělali ročník v plném formátu. Měli jsme možnost oslovit víc než 200 tisíc dětí,“ počítá předseda ČOV Jiří Kejval, který se svými spolupracovníky čerpal inspiraci hlavně v zahraničí.

Cíl tohoto projektu je na první pohled zřejmý, dostat děti od televizí a počítačů do pohybu. „Program se zaměřuje především na nejmenší děti, aby v nich vybudoval nějaký vztah ke sportu. Nemusí to být vrcholový sport. Stačí, když se děti budou hýbat,“ podotkl funkcionář.

Přehrát

00:00 / 00:00

S organizátory Olympijského víceboje mluvil reportér ČRo Jakub Kanta

Do školní tělocvičny nebo na hřiště se tak po letech vrátila i atletka Denisa Rosolová, jeden z 10 ambsadorů, kteří za dětmi do škol docházeli. „Musela jsem si připravit vlastní program, ukázat něco z tréninku a pak se soutěžilo. Dlouho jsem uvažovala a pak jsem si řekla, že když běhám překážky, tak postavím speciální překážky,“ vysvětluje.

„Spíš je bavilo závodění. Bylo vidět, že tréninky moc úspěch neměly, ale jakmile padl výstřel a děti musely něco udělat co nejrychleji, tak to bylo jiné,“ usmívá se překážkářka.

Sazka Olympijský víceboj 2014/2015:
Počet přihlášených škol: 1384
Počet sportovních vysvědčení: 137 710
Počet analýz sportovních předpokladů: 86 661
Disciplíny víceboje: Běh na 500 a 1000 metrů, sprint na 60 metrů, hod míčem, T-běh, skok a trojskok z místa, zkrácené leh-sedy, postoj čápa, hluboký předklon.

Právě úlohu ambasadorů při práci s dětmi vyzdvihuje Jiří Kejval. „Je to pro nás strašně důležité. Vrcholové sportovce děti vidí každý den v televizi. Motivace je díky tomu, že si mohou sáhnout na skutečného sportovce, obrovská. Při každé návštěvě máme strašně pozitivní reference.“

V pěti kategoriích rozdělených podle počtu žáků školy celý rok soutěžily mezi sebou nejen v osmi dopředu daných sportovních disciplínách.

„Nehledáme nejlepší výkony, ale jde nám o to, aby se zapojilo co nejvíc dětí, které nejsou omezeny z tělocviku. Ke stoprocentní účasti se přidávaly i body z doplňkových úkolů. V prvním pololetí se děti snažily pomáhat ve svém okolí, ve druhém školy natáčely choreografie,“ vysvětluje Barbora Žehanová z tiskového oddělení ČOV.

Kompletní výsledky a další potřebné informace pro příští ročník mohou případní zájemci nalézt na webových stránkách www.ceskosportuje.cz.

 

V průběhu uplynulých týdnů jsme v rámci Sazka Olympijského víceboje navštěvovali školy s pingpongovou show pro výherce...

Posted by Česko sportuje on 3. červen 2015

Jakub Kanta, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme