Libor Dvořák: Do Ruska se vracejí bojovníci, kteří přísahali věrnost Islámskému státu

25. červen 2015

Bezpečnostní rada Ruské federace oznámila, že Rusku hrozí významné nebezpečí ze strany ruských bojovníků teroristického uskupení Islámský stát, které je na území země samozřejmě zakázáno. Konkrétně jde především o ty, kteří se z bojů na Blízkém východě vracejí do Ruska.

„Problémem je turecká hranice,“ řekl na bezpečnostní konferenci v Ulan Ude zástupce tajemníka Bezpečnostní rady Ruska Jevgenij Lukjanov, který dále konstatoval, že „mnozí z těchto lidí už se opravdu vracejí domů“.

Mechanismus návratu je přitom prostý: bývalí vojáci Islámského státu (IS) překročí turecko-syrskou hranici a obracejí se na ruské zastupitelské úřady v Turecku se žádostí o nové doklady, protože ty staré údajně ztratili… Než se ukázalo, oč jde, mnohým bylo vyhověno.

Na zmíněné konferenci se samozřejmě upozorňovalo i na to, že Islámský stát už se přiblížil bezprostředně k ruským územím. Jeho představitelé prohlásili území Severního Kavkazu za svou provincii a jejím „správcem“ jmenovali Abú Muhammeda al Kadarího.

Čtěte také

Toto prohlášení přišlo hned poté, co protiruští ozbrojenci Severního Kavkazu – podle některých údajů úplně všichni – přísahali bezpodmínečnou věrnost IS a jeho vůdci Abú-Bakarovi al Bagdádímu. Svědčí o tom ostatně i obrazový materiál, dosažitelný na youtubu.

Ruský prezident Vladimir Putin dosáhl mezi obyvateli Ruska nový rekord v popularitě

IS se na Severním Kavkazu údajně zatím k bojovým akcím nechystá, ale to je samozřejmě dosti chabá útěcha. Jasné je, že jde přinejmenším o pokus mobilizovat bojového ducha severokavkazských separatistů. Odborníci na islámský extrémismus očekávají, že IS už v nejbližší době oznámí konkrétnější představy o tom, jak si na tomto území hodlá počínat.

Už koncem roku 2014 ruský Národní antiteroristický výbor sděloval, že v řadách IS aktivně bojuje asi 1500 občanů zemí SNS. 850 z nich jsou občané Ruské federace, většinou přirozeně Čečenci. Ostatně už v září loňského roku se na internetu objevil šot, v němž severokavkazští ozbrojenci osobně Vladimiru Putinovi vyhrožují „osvobozeneckým tažením“ na celém Kavkazu.

Čtěte také

Ruské obavy z dalšího vývoje jsou pochopitelné: Letos v dubnu byl na okraji dagestánského Bujnaksku zabit šéf tzv. Imarátu Kavkaz Aliaschat Kebekov. Jeho současná taktika totiž byla relativně umírněná: zakazoval praxi vysílání sebevražedných atentátnic do Ruska i teroristické útoky na civilní obyvatelstvo a soustřeďoval se jen na silové složky Ruské federace.

Jeho smrt by ovšem, kupříkladu podle názoru pracovníka Etnologického ústavu RAV Achmeta Jarlykapova, mohla vést k tomu, že vedení Imarátu Kavkaz se rozpoltí a v celém regionu zavládne běžná praxe IS, tedy „totální a velmi kruté vraždění“. Ruským obavám se proto není co divit.

autor: ldo
Spustit audio