Odbory netrvají na pětiprocentním růstu platů od ledna, pokud by se přidávalo už letos

Vyšší platy by mohli učitelé nebo zdravotníci dostat dřív, než plánovala vláda. Odbory netrvají pro příští rok na růstu platů ve veřejném sektoru o pět procent, pokud by se přidávalo už letos. S přidáním tří procent peněz na platy pro příští rok, jak se dohodla koalice, odboráři nesouhlasí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda ČMKOS Josef Středula

Předseda ČMKOS Josef Středula | Zdroj: ČTK

Podle šéfa Českomoravské konfederace odborových svazů Josefa Středuly jsou vládou navrhovaná tři procenta málo.

„Zaměstnancům ve státní službě je dohodnuto tři plus dvě procenta, poslancům 6,6 a nemyslíme si, že další zaměstnanci, kteří mají daleko nižší výdělky, by měli dostat pouze tři procenta. Takže je to zatím otázka jednání,“ uvedl Středula.

Ministerstva financí a práce po jednání s odboráři propočítají všechny varianty. Podle náměstka ministryně práce Petra Šimerky se oba resorty dohodly s odboráři na dalším postupu.

„Jednak pokud jde o předpokládaný objem platových prostředků na příští rok pro nevýrobní sféru, jednak pokud jde o termín, kdy by se měly tyto peníze rozdělit, a dohodli jsme se v zásadě i na neurčitém návrhu, jak je rozdělit. To znamená, zda do tarifu, nebo jiným způsobem,“ upřesnil Šimerka.

O případné změně v navýšení platů ve veřejném sektoru bude tripartita jednat na konci července. Definitivně o ní rozhodne vládní koalice.

Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme