Těšínské Beskydy bojují s jezdci na čtyřkolkách, kteří zneužívají turistické stezky

Rámus hlučných strojů v beskydských lesích ruší turisty a vyhání zvířata. Procházka panenskou přírodou v příhraničí se často mění v kličkování mezi nelegálními jezdci na čtyřkolkách a motorkách. Problém řeší i v Hrčavě, obci, kde se stýkají hranice Česka, Polska a Slovenska.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čtyřkolka, ilustrační foto

Čtyřkolka, ilustrační foto | Foto: stock exchange, Monika Henkel

Důchodkyně Žofie s manželem žije v Třinci a na Hrčavu jezdí na výlety pravidelně.

„Tady vzniklo to Trojmezí, tak se to stalo populární. Je to takové zvláštní místo, že se tu stýkají hranice tří států,“ říká paní Žofie.

Přehrát

00:00 / 00:00

Těšínské Beskydy trápí nájezdy nelegálních jezdců na motorkách a čtyřkolkách. O problém se zajímala Andrea Čánová

Jenže romantická procházka panenskou přírodou se může změnit v horor, když kolem vás v lese projede jezdec na hlučné čtyřkolce.

„Zažíváme čtyřkolky, zažíváme motorky. Je tu velké riziko, že většinou nemají ani evidenční číslo, takže při jakémkoliv střetu je velmi těžké dohledat tyto lidi a o to je to potom horší,“ stěžuje si starosta Hrčavy Petr Staňo.

„Máme tu i neoprávněné přejezdy kamionů do Polska s dřevem, z Polska, ze Slovenska. Není možné, aby po jedné cyklotrase jezdil cyklista, kamion a automobil,“ dodává.

Hrčava, státní hranice | Foto: Aleš Dluhý

Policejní hlídky pravidelně do hor vyrážejí na kontrolu. Mluvčí frýdecko-místecké policie Vlastimil Starzyk ujišťuje, že situace se pomalu lepší.

„Kontrolujeme příjezdové silnice nebo stezky s cílem zjistit pachatele těchto přestupků, že nám najíždějí do lokalit, kde je to zakázáno.“

V boji proti nelegálním jezdcům pomáhají policistům také lesníci a ochránci přírody.

Andrea Brtníková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme