Dvě třetiny krajanů z Ukrajiny už si v Česku našly práci a opustily ubytovny

Šest měsíců dostali čeští krajané z Ukrajiny na to, aby v Česku získali práci a bydlení. Zněla tak podmínka ministerstva vnitra, které jim udělilo trvalý pobyt ve zrychleném řízení. První krajané začali přijíždět letos v březnu. Dnes už dvě třetiny z nich přechodné ubytování opustily. V Česku žijí a začali sami vydělávat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér Bohuslav Sobotka navštívil hotel v Červené nad Vltavou, kde je nyní ubytování 83 přesídlených krajanů z Ukrajiny

Premiér Bohuslav Sobotka navštívil hotel v Červené nad Vltavou, kde je nyní ubytování 83 přesídlených krajanů z Ukrajiny | Foto: Vláda České republiky

„Najít práci je těžké, ale já už ji mám čtvrtý měsíc. Tak mám radost. Chci pracovat, žít a mít plný život, jaký mají normální lidi,“ řekl Jevgenij Bubir původně z ukrajinské Vinice, který pracuje v Mariánských Lázních u grilu s pečenými kuřaty.

Zaměstnání získal, stejně jako jeho žena Tatjána, zásluhou Kateřiny Markové, která vede firmu v Karlových Varech.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak se krajanům v Česku vede, zjišťoval Ľubomír Smatana

„Lidi z Ukrajiny se velice rychle naučí česky a mentalita je velmi podobná. Co se týká zapracování a vůbec komunikace, tak to funguje dobře,“ pochválila krajany Kateřina Marková.

„Spousta podniků nabírá zaměstnance, takže není úplně jednoduché sehnat zájemce o práci. Zvláště pokud je to práce, kde je člověk deset až dvanáct hodin denně. Sice jenom čtyři dny v týdnu, ale problém to je,“ dodala.

S přesidlováním a hledáním zaměstnání pomáhá krajanům z Ukrajiny od 90. let Věra Doušová. S nabídkami pro ně se na ni obrací zaměstnavatelé, obecní úřady i jednotlivci.

„Kdykoli jsem mluvila o krajanech a o tom, že se chtějí přestěhovat do České republiky natrvalo, vždycky se mi vzápětí potom začali ozývat, nabízeli práci, ubytování,“ sdělila svou zkušenost.

Od března získalo trvalý pobyt ve zkráceném řízení 97 krajanů. Šedesát z nich včetně dětí už opustilo ubytovnu, kterou jim platil stát, a postavilo se na vlastní nohy. Letos úřady očekávají příjezd ještě několika desítek lidí.

Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme