Termín pro uzavření dohody o íránském jádru je znovu v ohrožení

Dohoda o íránském jaderném programu se komplikuje. Termín pro její uzavření se tak může znovu posunout. Íránský vůdce ajatolláh Chameneí odmítá mezinárodní kontroly vojenských zařízení, které měly být součástí ujednání. Na závěrečné kolo rozhovorů míří do Vídně šéfové americké a íránské diplomacie John Kerry a Džavád Zaríf.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Íránský ministr zahraničí Džavád Zaríf vidí velkou šanci na dokončení dohody

Íránský ministr zahraničí Džavád Zaríf vidí velkou šanci na dokončení dohody | Zdroj: Reuters

„Všechny strany mají politickou vůli pohnout se kupředu. A pokud je politická vůle, pak je tu velká šance dokončit dohodu v termínu, maximálně pár dní po něm,“ uvedl během jednání íránský ministr zahraničí Džavád Zaríf.

Největšími překážkami před úterním termínem zůstávají kontroly íránských vojenských zařízení a časový harmonogram rušení sankcí.

Právě v otázce inspekcí zaujal Írán v posledních dnech odmítavější postoj, zřejmě na pokyn nejvyššího vůdce země ajatolláha Chameneího.

Írán i světové mocnosti ale už teď připouštějí další prodloužení termínu.

Dohoda předpokládá, že se Írán zřekne vojenského využití obohaceného uranu a jeho mírový jaderný program bude pod přísnou kontrolou mezinárodních organizací.

Nová rámcová dohoda má navázat na starší, která platí do června a částečně omezila íránský jaderný program výměnou za uvolnění sankcí.

Štěpán Macháček, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme