VZP vypověděla firmě IZIP smlouvu na portál, od ledna zajistí službu sama

Všeobecná zdravotní pojišťovna vypověděla po 12 letech smlouvu s firmou IZIP na provozování portálu pro komunikaci s lékaři a plátci. Od ledna 2016 VZP spustí vlastní elektronickou platformu. Výpověď smlouvy schválila správní rada pojišťovny. Končí tak poslední smlouva, kterou VZP s IZIP měla.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Všeobecná zdravotní pojišťovna (ilustrační foto)

Všeobecná zdravotní pojišťovna (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Za portál platila VZP měsíčně šest milionů korun, vlastní řešení umožní podle ředitele pojišťovny Zdeňka Kabátka snížit měsíční náklady na jeden milion.

"Naši vlastní elektronickou platformu vyvíjíme od počátku tak, aby žádnému z partnerů přechod nezkomplikoval život. Naopak máme ambici, aby nové řešení přineslo zjednodušení a vylepšení vzájemné komunikace," řekl Kabátek ČTK s tím, že nové řešení bude uživatelsky přívětivější.

Nynější portál využívá téměř 100 tisíc zdravotnických zařízení, plátců pojistného, státních úřadů, exekutorů a pojištěnců. Lékaři přes něj posílají měsíční vyúčtování poskytnuté péče, zaměstnavatelé přihlašují a odhlašují zaměstnance a posílají přehledy o platbách pojistného.

Projekt IZIP stál asi dvě miliardy

VZP vlastní 51 procent akcií IZIP a je podle ředitele připravena jednat s menšinovým vlastníkem, jímž je švýcarská firma eHI eHealth International, o dalším vývoji.

Projekt IZIP přišel VZP na zhruba dvě miliardy korun. Elektronické zdravotní knížky, které jsou vedle portálu součástí projektu, mají v tuto chvíli pozastavenou činnost, nové zápisy do nich lékaři nevkládají.

V souvislosti s elektronickými knížkami policie obvinila v listopadu 2013 dva lidi z pletich při veřejné soutěži. Podle médií stíhá policie šéfa IZIP Jiřího Paška a bývalého ředitele VZP Pavla Horáka.

ČTK, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme