Před podáváním alkoholu mladistvým varuje plzeňská kampaň Respektuj 18

Plzeň opět vytáhla do boje proti opilé mládeži. Pivovar, magistrát a Centrum protidrogové prevence a terapie spustily společně kampaň Respektuj 18. Ta vyzývá rodiče, restaurace nebo stánky s občerstvením, aby nedovolili mládeži konzumovat alkohol. Kampaň startuje v těchto dnech, protože právě během letních prázdnin často děti s alkoholem experimentují.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Alkoholismus, ilustrační foto

Alkoholismus, ilustrační foto | Foto: stock exchange, Garann Rose Means

Podle nedávné zprávy Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj české mládeži alkohol chutná a společnost to dlouhodobě toleruje.

Alarmující jsou i další průzkumy, říká jedna z hostesek kampaně Barbora. „V šestnácti letech každé druhé třetí dítě pije alkohol a pije ho aktivně, ne že by si dali jedno pivo.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Před podáváním alkoholu mladistvým varuje plzeňská kampaň Respektuj 18. Zajímal se o ni Lukáš Milota

Kampaň má podle Andrey Gregorové z plzeňského magistrátu tento trend zvrátit.

„Projekt cílí zejména na dospělou populaci, aby nebyla tolerantní k užívání alkoholu dětmi a mladistvými. Cílíme zejména také na prodejce alkoholu, aby kontrolovali věk mladistvých a opravdu si vyžádali průkaz a případně alkohol neprodali,“ vysvětluje Gregorová. „Varovné je, že se nám snižuje hranice uživatelů alkoholu, to znamená, že už jsou to děti třeba ve věku 12 let,“ dodala.

Tvářemi kampaně jsou známé osobnosti, například děkanka Fakulty zdravotnických studií Západočeské univerzity Ilona Mauritzová. „Vážím si všech, kteří nad podáváním alkoholu dětem a mladistvým nepřivírají oči. Není kam spěchat, všem jednou bude osmnáct,“ podotkla.

Dnešek je hlavním dnem kampaně. Na podávání alkoholu mladistvým se ale i zaměří městská policie při namátkových prázdninových kontrolách.

Lukáš Milota Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme