K teroristickému útoku v tuniském letovisku se přihlásil Islámský stát

Radikální islamistická organizace Islámský stát se skrze jeden ze svých twitterových účtů přihlásila k útoku na turistickou oblast u tuniského města Súsa. V pátek tam zemřelo nejméně 39 lidí, převážně zahraničních turistů. Tunisko už zvýšilo bezpečnostní opatření v letoviscích.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na místo útoku nosí lidé vzkazy a květiny

Na místo útoku nosí lidé vzkazy a květiny | Zdroj: ČTK

Tuniským úřadům se už podařilo identifikovat několik obětí pátečního atentátu. Je mezi nimi 15 Britů, několik Tunisanů a turisté z Německa, Belgie a nejméně jeden Ir.

Ambasáda v Tunisku potvrdila, že mezi oběťmi teroristického útoku na hotel žádní Češi nejsou.

„Jsme v kontaktu s našimi klienty, delegáty a také partnery v Tunisku. V hotelu, kde došlo k teroristickému útoku, naši klienti nebyli, tudíž jsou všichni v pořádku,“ potvrdila obchodní ředitelka cestovní kanceláře Blue Style Lenka Berbera.

Čeští turisté v Tunisku

Podle moderátora Radiožurnála Jiřího Chuma, který je právě teď v Tunisku, byly reakce českých turistů smíšené:

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Ranního interview byl moderátor Jiří Chum, který je právě teď v Tunisku, a Jan Papež z Asociace cestovních kanceláří

„Ještě včera někteří měli chuť hotel ihned opustit, někteří naopak byli přesvědčení, že šlo o ojedinělý útok a že tedy je velmi nepravděpodobné, že by se podobný útok opakoval," popisuje Chum.

„Dnes ráno je situace poněkud jiná. V hotelu obecně velmi prořídly řady turistů, pláže jsou prázdné, u bazénu na lehátkách nejsou ručníky. Přitom ještě před 24 hodinami se lidé u snídaně prali o skleničky.“

Češi, kteří jsou na dovolené v Tunisku, podle mluvčího Asociace cestovních kanceláří Jana Papeže vesměs zájem o dřívější návrat domů neprojevili. Z tuniského letoviska Súsa chce například předčasně odletět asi 40 Čechů. Bydlí v hotelu hned vedle místa, kde k útoku došlo.

V severoafrické zemi chce naopak zůstat Lenka Chlumecká z Železného Brodu: „Strach nemám. Myslím si, že když se to má stát, tak se to stane. Asi ale budeme koukat kolem sebe, co se děje. Viděli jsme i na pláži, že tam nikoho nepustí. Vyhazují v tu ránu, jak nemáte pásek. Zkusíme to vydržet, pokud se nebude dít něco jiného.“

Pracovníci hotelu čistí krvavé skrvrny před hotelovým komplexem | Foto: ČTK/AP

Lidé, kteří ještě na dovolenou neodjeli, ale mnohdy chtějí cestu do Tuniska zrušit. Mimořádně dnes kvůli tomu otevřely i malé cestovní agentury.

Turisté opouštějí po pátečním útoku Tunisko. Češi se bojí, ale zůstávají

Číst článek

Cestovní kanceláře nabízejí často změnu destinace nebo storno zájezdu a vrácení peněz. To je případ třeba cestovky Fischer, která má v Tunisku aktuálně asi 400 turistů. Pokud se budou chtít vrátit domů dříve, Fischer se jim pokusí sehnat lety.

Britští turisté chtějí opustit Tunis co nejdříve | Foto: Reuters

„Delegáti cestovních kanceláří dostávali průběžně informace od svých centrál v Praze. Některé kanceláře k události přistoupili velmi pragmaticky – pokud jim to dovolí místa v letadlech, umožní každému, kdo si o to požádá, blízký návrat domů,“ říká Jan Papež z Asociace cestovních kanceláří.

Neznamená to ovšem okamžitý návrat. Některé cestovní kanceláře poletí až v pondělí, úterý či ve středu. Návrat turistů tak bude průběžný.

Bezpečnost v zemi

Kanceláře nejsou z hlediska zákona povinny klienty vracet domů, pokud ministerstvo zahraničí neprohlásí Tunisko za destinaci ve válečném stavu. Podle mluvčí Michaely Lagronové vnímá české ministerstvo zahraničí útok v Súse jako ojedinělý čin.

Mezi oběťmi tuniského útoku je mnoho Britů, řekl premiér Cameron

Číst článek

Slovensko má přichystaný vládní speciál pro turisty, kteří se chtějí předčasně vrátit ze své dovolené v Tunisku. Česká republika zatím podobný krok nechystá.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem vysílání byl velvyslanec v Tunisku Jiří Doležel, který potvrdil, že mezi oběťmi ani zraněnými nejsou Češi

Pokud jde o bezpečnost v zemi, české ministerstvo zahraničí už po březnovém teroristickém útoku v Tunisu vyzvalo ke zvýšené opatrnosti. Lidé by se v Tunisku měli vyhýbat veřejným shromážděním.

V reakci na útok se tuniská vláda rozhodla uzavřít 80 mešit, které nejsou pod kontrolou státu. Údajně se v nich vyzývalo k nenávisti.

Tunisko zavedlo mimořádná bezpečností opatření a zřejmě povolá i vojenské zálohy. Hotely a turistická letoviska se proměnily v pevnosti. Obavy ale přetrvávají.

Útočník byl osamělý vlk

Podle vlády byl útočník Sajfuddín Rizgí, kterého policisté při útoku zastřelili, osamělým vlkem.

Oficiální policejní verze zatím není k dispozici. Stále se spekuluje o tom, zda útočník obelstil ostrahu hotelu, nebo zda se na pláž dostal nějakým plavidlem, což je varianta, kterou hodně probírá tuniský tisk.

Jisté však je, že svou zbraň, tedy samopal, ukryl ve slunečníku. Oblečený byl v šortkách, tričku, aby vypadal jako turista.

Na pláže u letoviska Súsa se opět vrátili turisté a užívají si dovolenou | Foto: Reuters

Podle očitých svědků si útočník chladnokrevně vybíral cizince. Mladého radikála policisté zabili, nadále ale pátrají po jeho případných komplicích.

Země se teď nejvíc obává odchodu zahraničních turistů, už v březnu zabili teroristé v Tunisu přes 20 lidí. „Jsme ve válce s terorismem, a ta se netýká jen policie a armády, ale všech Tunisanů,“ připomněl prezident Káid Sibsí, že cestovní ruch je jedním z pilířů místní ekonomiky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Islámský stát se přihlásil jak k útoku v Tunisku, tak v Kuvajtu. Situaci komentuje analytik z Ústavu mezinárodních vztahů Jan Eichler

Súsa je oblíbenou prázdninovou destinací jak Evropanů, tak i návštěvníků ze sousedních severoafrických zemí. Zároveň je ale místem, odkud se rekrutuje největší počet tuniských bojovníků v řadách Al-Káidy a Islámského státu.

Takzvaný Islámský stát se přihlásil také k útoku na mešitu v Kuvajtu, při kterém zemřelo nejméně 27 šíitských muslimů a více než 200 dalších utrpělo zranění. Mohlo by jít ale o propagandu.

„Zatím je ještě brzo na to, abychom mohli dát konečnou a nevyvratitelnou odpověď. K oběma útokům se přihlásil, je ale otázka, jakou úlohu v tom hrál. Když se ptáme na úlohu Islámského státu, tak je jistá jedna věc, že je bezesporu inspirátorem pro všechny tyto teroristické útoky,“ popsal analytik z Ústavu mezinárodních vztahů Jan Eichler.

Zatím se nepotvrdily spekulace o tom, že by páteční teroristické útoky v Tunisku, Kuvajtu a Francii někdo koordinoval.

Lidé nosí na pláž, kde došlo k útoku, květiny. Chlapec zdrží v ruce tuniskou vlajku | Foto: Reuters

David Černý, Štěpán Macháček, Ondřej Himmer, Soňa Dorňáková Stamu, Viktor Daněk, Kristina Roháčková, Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme