Premiér Sobotka uctil ve Francii památku československých legionářů

V lotrinském Darney se dnes konají oslavy 97. výročí vzniku československých ozbrojených sil a Dne československé armády. Účastní se jich také Bohuslav Sobotka. Premiér rovněž navštíví unikátní Československé muzeum.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér Sobotka uctil ve francouzském Darney památku československých legionářů

Premiér Sobotka uctil ve francouzském Darney památku československých legionářů | Foto: Jan Šmíd | Zdroj: Český rozhlas

Francouzský ministr Harlem Désir při slavnostní ceremonii připomenul několik důležitých bodů česko-francouzské historie, například prosinec 1918, kdy právě tady vykonal Tomáš Garrigue Masaryk po svém návratu z Ameriky první vojenskou přehlídku samostatné československé armády.

Akce se účastní zhruba 200 lidí, mezi kterými jsou vojáci cizinecké legie, veteráni, premiéři, prefekti a zástupci regionu.

Celá delegace po dopoledním programu odjede k památníku Tomáše Garrigua Masaryka a položí také věnec u památníku Václava Havla.

Přehrát

00:00 / 00:00

Živě ze slavnostní přehlídky ve francouzském Darney se přihlásil zpravodaj Jan Šmíd

Všichni se pak sejdou u společné debaty, v níž se za přítomnosti starosty města bude mluvit o současné mezinárodní situaci a o vztazích mezi Českou republikou a Francií.

Městečko Darney v Lotrinsku má pro československou státnost velký význam.

Dne 30. června 1918 nastoupilo na blízké pláni asi 6000 vojáků jednotek nezávislé Československé střelecké brigády k přísaze a k převzetí bojového praporu.

Tehdejšímu aktu byl přítomen také budoucí ministr zahraničí samostatného Československa Edvard Beneš a francouzský prezident Raymond Poincaré.

Součástí delegace do Francie jsou také zástupci Československé obce legionářské a Českého svazu bojovníků za svobodu.

Jan Šmíd, Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme