Čtyři česká letiště už využívají moderní přístroje k odhalování neznámých látek

Letištním policistům nově pomohou s prověřováním tekutin a gelů přenosné rentgeny a takzvané spektometry. Moderní přístroje za víc než 13 milionů korun už využívají v Brně, Ostravě, Pardubicích a Karlových Varech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Díky novým přístrojům se podezřelé předměty zkontrolují během několika minut

Díky novým přístrojům se podezřelé předměty zkontrolují během několika minut | Foto: Veronika Hlaváčová | Zdroj: Český rozhlas

Výrazně se tak zkrátí doba, která je potřeba ke kontrole podezřelých předmětů – z hodin nebo dní na jednotky minut.

„Oba dva přístroje slouží k detekci nebezpečných předmětů a látek. To znamená, že budeme schopni detekovat odložené předměty, zavazadla přenosným rentgenem. A samozřejmě pokud nalezneme nějaké podezřelé látky, tak spektrometrem budeme schopni určit, jestli je tam přítomna nějaká složka výbušniny nebo nebezpečná látka,“ vysvětluje náměstek ředitele cizinecké policie Jan Kučera.

Podle šéfa pyrotechniků cizinecké policie Jana Pexy dokáže spektometr rozpoznat více než 12 tisíc látek.

„Připravím si přístroj, počkám, až se přístroj otestuje, přístroj mi ukáže, že je všechno v pořádku, takže zapnu skenování. Vysílá se laser do látky, teď už se látka načetla a přístroj začíná vyhodnocovat. Zjišťuje ve své knihovně, jestli tu křivku, která tam byla nandaná, má,“ popisuje.

Díky tomu, že jsou přístroje přenosné, je policisté mohou využít na všech 21 mezinárodních letištích v České republice. Na pražské Ruzyni začne moderní zařízení fungovat od září.

Šéf pyrotechniků cizinecké policie Jan Pexa předvádí práci se spektrometrem | Foto: Veronika Hlaváčová

Moderní zařízení už mají k dispozici čtyři česká letiště | Foto: Veronika Hlaváčová

Vladimír Křivka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme