Policie zadržela na severu Čech 7 běženců. Chtěli do Německa

Pět mužů cizího původu zadrželi policisté na severu Čech v nočním vlaku z Budapešti do Německa. Cizinci, kteří pochází ze Sýrie, Palestiny, Iráku a Pákistánu, se prý chtěli přes Česko dostat do Berlína. Další dva běžence pak našli při kontrole autobusu mířícího také do Berlína, nedaleko hranic na dálnici D8.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cizinecká policie zadržela 7 nelegálních migrantů

Cizinecká policie zadržela 7 nelegálních migrantů | Zdroj: ČTK

„Všichni směřovali do Německa, pět v mezinárodním vlaku, dva v linkovém autobuse,“ řekl Pavel Češka z krajské cizinecké policie.

Pět mladých mužů zadrželi policisté ve vlaku, který směřoval z Budapešti přes Vídeň do Německa. Právě spoje z Rakouska využívají nelegální migranti nejčastěji.

"Většinou se migranti objevují při přímém tranzitu z Vídně. V tomto případě jde o státní příslušníky Sýrie a Palestiny," řekl policista Miroslav Polcar.

Doklad měl jediný ze zadržených. Dánský pas byl ale falešný. "Karta by měla být z polykarbonátu, což v tomto případě není. Je tam papírové jádro, které je natištěno inkoustovou tiskárnou. Pasové stránky by měly mít vodoznak, který tam není. Na první pohled se může zdát jako zdařilý, ale člověk se zkušenostmi a znalostmi odhalí během deseti vteřin, že jde o falzifikát," popsal Stanislav Dědič z cizinecké policie.

"Chtěl jsem do Německa, abych mohl studovat. V naší zemi nemůžu," řekl jeden ze zadržených Palestinců. Další dva migranty odhalili policisté v mezinárodním linkovém autobuse, který zastavili nedaleko hranic na dálnici D8. I ten směřoval do Berlína.

Pouze jeden z běženců měl u sebe cestovní doklad. Šlo o falešný dánský pas | Foto: ČTK

U všech cizinců teď policisté budou zjišťovat, odkud přijeli a zda v některé ze zemí nepožádali o azyl. "Pokud zjistíme, že jsou žadateli o azyl v některém ze států schengenského prostoru, tak zahajujeme dublinské řízení o jejich repatriaci do státu, který o tom rozhoduje," vysvětlil Češka. Ostatní cizince pak policie převáží do záchytného zařízení na Českolipsku.

Od začátku roku policie zadržela na v Ústeckém kraji už téměř dvě stovky nelegálních migrantů. Nejvíc jich pochází ze Sýrie, Afghánistánu a Iráku.

"Z 90 procent jsou to pouze muži, v málo případech jsou tam ženy s dětmi. To se ale opravdu děje málo," doplnil Češka.

Policie kontroluje mezinárodní vlaky i linkové autobusy | Foto: ČTK

Migranti nejčastěji využívají právě mezinárodní vlaky a autobusy. Přibývá ale případů, kdy je do Německa vozí převaděči v osobních autech. Převaděči jsou také cizinci.

"Za poslední týden máme dva takové případy. V prvním případě šlo o občana Maďarska původem z Egypta. Druhým byl občan Švédska původem z Iráku," doplnil Češka.
Oba převaděče soud ve zkráceném řízení vyhostil na tři roky ze schengenského prostoru.

Posílené kontroly kvůli uprchlíkům dál pokračují nejen na železnici a v autobusech, ale také na hranicích.

ČTK, Lucie Valášková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme