Sobotka svolal na neděli Bezpečnostní radu státu. Kvůli migraci a bezpečnostním opatřením

Premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD svolal na nedělní večer předsednictvo Bezpečnostní rady státu. Rada by měla vyhodnotit opatření proti nelegální migraci a zabývat se bezpečnostní situací v České republice po pátečních atentátech ve Francii a Tunisku, řekl mluvčí vlády Martin Ayrer.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka | Foto: Jakub Dospiva | Zdroj: ČTK

V případě masového náporu imigrantů by Česko mohlo k ochraně hranic nasadit armádu. Podle ministerstva vnitra může vláda k plnění úkolů policie povolat i příslušníky vězeňské služby nebo celní správy. Příslušné plány nasazení jsou podle ministerstva připraveny.

"Policie zvýšila kontroly a zesílila opatření v krajích, které sousedí s Rakouskem. Kapacity policie však mají své limity. Při dlouhodobém nasazení či při velkém náporu bude potřeba zapojit i další složky," tlumočila slova ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) jeho mluvčí Petra Kučerová.

"Konkrétní plány máme připraveny. Detaily ovšem nejsou určeny ke zveřejnění. Vláda může povolat k plnění úkolů policie vojáky v činné službě a příslušníky vězeňské služby nebo celní správy," doplnila.

Česká republika posílila kontroly zaměřené na odhalování nelegálních běženců od minulého čtvrtka, policie se soustřeďuje na vlaky a silnice hlavně na jihu Čech a Moravy a na Vysočině. V posledních dvou týdnech byl počet odhalených migrantů zhruba trojnásobný oproti tomu, co bylo předtím obvyklé.

Evropská unie nyní čelí zvýšenému přílivu migrantů zejména přes Itálii a Řecko, kteří často směřují dál na sever.

Sobotka: Česko po útocích ve Francii zesílilo kontroly na letištích a ambasádách

Číst článek

Po pátečních teroristických útocích v Tunisku a Kuvajtu a útoku ve Francii, které si celkem vyžádaly desítky životů, zesílilo Česko bezpečnostní kontroly. Opatření se týkají některých ambasád, pražského letiště a českých působišť americké firmy Air Products napadené ve Francii.

Ministr vnitra Milan Chovanec z ČSSD nicméně uvedl, že nemá informace o hrozbě útoku v Česku. Opatření zavedená v pátek podle něj potrvají určitě do neděle. Poté se vyhodnotí, zda budou pokračovat.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme