Čím více lidé šetří s vodou, tím je dražší. I kvůli investicím do infrastruktury

Vodné a stočné stále stoupá, i když lidé spotřebují méně. Skrývá se za tím mimo jiné potřeba investovat do obnovy zastaralých sítí. Dalším důvodem jsou větší náklady na údržbu a provoz. Zatímco v 90. letech bylo na vodovody napojeno 83 procent obyvatel České republiky, v loňském roce to bylo už 94 procent.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

kohoutková voda

kohoutková voda | Foto: stock exchange

Spotřeba pitné vody podle údajů Českého statistického úřadu dlouhodobě klesá. Ještě v roce 1990 dosahovala 550 milionů litrů kubických za rok, tedy v přepočtu 170 litrů na osobu a den.

„Od toho roku zaznamenáváme průběžný pokles. V roce 2014 už byla spotřeba pouze 300 milionů metrů krychlových za rok. Když to přepočteme, tak je to 87 litrů na osobu a den,“ vypočítává Miloslava Veselá, vedoucí oddělení statisticky životního prostředí ČSÚ.

Přehrát

00:00 / 00:00

Souvisí růst cen vodného a stočného se stále větší vzácností vody ve světě? Zjišťovala Jitka Hanžlová

Naopak ceny vodného a stočného za stejné období výrazně vzrostly.

„V 90. letech se cena vodného a stočného dohromady pohybovala kolem 10 korun, ale v současné době je to kolem 65 korun za metr krychlový bez DPH. Cena se odvíjí také od nákladů na údržbu a obnovu vodovodní a kanalizační sítě. I když lidé šetří, tak se zdražuje,“ vysvětluje Veselá.

Infrastruktura není vždy v dobré stavu a vodovodní sítě další investice potřebují. S tím počítá i výpočet cen.

„Regulace je nastavená tak, že z prostředků, které se investují, se vypočítává část, z níž se potom vypočítá marže společnosti, která provozuje vodárny. Čím víc se investuje, tím si společnost může do cen promítnou víc investic. To vede i k nárůstu ceny na maržích,“ popisuje Jan Macháč z Vysoké školy ekonomické v Praze.

Vody je méně, sucho ale nehrozí

Podle OSN budou do 10 let tři miliardy lidí čelit nedostatku vody. V České republice to nehrozí, i tak je momentálně v řekách i krajině vody méně.

„V tuto chvíli jsme na podnormálním stavu pro tuto část roku, nicméně zatím nelze hovořit o nějakém rozsáhlém suchu. Z hlediska zásobování pitnou vodou v tuto chvíli problémy nejsou,“ říká Jan Daňhelka, hydrolog z Českého hydrometeorologického ústavu.

Přesto se předpokládá, že vzrostou poplatky za odběr vody - jak podzemní, tak povrchové. Ty platí velcí odběratelé, včetně vodovodů. Poslední roky se výše poplatku neměnila, v následujících letech by se ale měly zvýšit přibližně o korunu až o dvě.

Jitka Hanžlová, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme