Řekové ve velkém vybírají z bankomatů. Eurozóna navrhla kapitálové kontroly

Státy eurozóny jsou připraveny udělat vše potřebné pro zachování stability své měny. Zdůraznili to jejich ministři financí poté, co odmítli žádost Řecka o prodloužení záchranného programu. V Řecku bezprostředně hrozí omezení přístupu lidí k jejich bankovním účtům, takzvané kapitálové kontroly. To by podle analytiků mohlo vést až k řeckému odchodu z eurozóny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Před bankomaty se tvoří fronty. Řekové se bojí, že se později k penězům nedostanou

Před bankomaty se tvoří fronty. Řekové se bojí, že se později k penězům nedostanou | Zdroj: Reuters

Odchod Řecka z eurozóny je podle rakouského ministra financí Hanse Jörga Schellinga téměř nevyhnutelný.

V dnešním rozhovoru pro deník Die Presse taky tvrdí, že odstoupení Atén od společné měny bude možné jedině tak, že řecká vláda nejdřív požádá o konec členství v Evropské unii a ostatní země s tím budou souhlasit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci Řecka a jeho možný odchod z eurozóny popsal Ondřej Houska

„Eurozóna je teď mnohem silnější a případný odchod některého člena nevyvolá krizi i v jiných zemích,“ zdůraznil šéf eurozóny Jeroen Dijsselbloem.

„Na možné důsledky případného řeckého odchodu je připravená mnohem líp než dřív,“ potvrdil finský ministr financí Alexander Stubb.

Jeho francouzský protějšek Michel Sapin zdůraznil, že Řecko ještě nepřestává společnou měnu používat. Diplomaté ale jinak otevřeně mluví o tom, že pravděpodobnost řeckého odchodu se výrazně zvýšila.

O osudu země v rámci eurozóny může nakonec rozhodnout Evropská centrální banka, pokud řeckým bankám zakáže přístup k nouzovým půjčkám.

Ministři financí Řecko na krizové schůzce v Bruselu nepřímo vyzvali, aby urychleně zavedlo kapitálové kontroly. To znamená omezení výběru peněz z bankomatů nebo limity na převod z bankovních účtů.

Opatření budou nutná, pokud Řekové začnou v panice vybírat své vklady z bank.

Peníze chyběly v třetině bankomatů

Případný odchod eurozóny by totiž jejich úspory znehodnotil, protože nová měna by výrazně oslabila. Lidé už peníze z bankomatů vybírají ve velkém. Víc než třetina bankomatů byla včera v jednu chvíli bez hotovosti.

Na některých místech dochází hotovost i dnes.

Podle řeckého ministra financí Janise Varufakise nejednala eurozóna fér | Foto: Reuters

„Podle řeckých bankéřů neexistuje žádné omezení na výběr z bankomatů. Řecká banka je dokonce i dnes otevřená a znovu zásobuje všechny své pobočky. Samozřejmě nastávají podle různých informací technické problémy s tím, že je nestačí zásobovat,“ přiblížila situaci spolupracovnice Českého rozhlasu v Aténách Soňa Dorňáková-Stamu.

Dají se navíc očekávat další masivní výběry. Vláda tak bude pod obrovským tlakem zavést kapitálové kontroly.

Bankéři odhadují, že Řekové vybrali až 600 milionů eur, to je v přepočtu víc než 16 miliard korun. Řecké finanční domy spolupracují s Evropskou centrální bankou, aby pro bankomaty zajistily peníze.

Řecký ministr financí Janis Varufakis riziko odmítl a zároveň partnery obvinil, že s jeho zemí nejednají fér. Odmítnutím prodloužit záchranný program pro Řecko vznikají podle Varufakise pochyby o tom, že eurozóna zůstává demokratickou institucí.

Referendum o podmínkách

Řekové chystají referendum o návrhu mezinárodních věřitelů k řešení dluhové krize. Hlasovat budou příští týden v neděli.

Atény odmítly podmínky požadované věřiteli a žádaly prodloužení záchranného programu, tak aby platil v době referenda. Euroskupina ale rozhodla, že program neprodlouží a ukončí ho v úterý. Podle řeckého premiéra Alexise Tsiprase se referendum přesto bude konat.

„Ze země, kde se zrodila demokracie, nebudeme žádat o to, abychom dali hlas lidem. Nebudeme žádat pana Dijsselbloema ani pana Schäubleho, abychom mohli demokracii chránit. V tomto referendu Řekové rozhodnou o své budoucnosti. Ať to naši partneři chtějí nebo ne," vzkázal.

Podle šéfky Mezinárodního měnového fondu (MMF) Christine Lagardeové bude referendum neplatné vzhledem k tomu, že v úterý vyprší platnost dosavadního záchranného programu. Šéfka MMF zdůraznila, že Řekové mají hlasovat o návrzích, které už nejsou na stole.

Podle řeckého premiéra Alexise Tsiprase se referendum bude konat | Foto: Reuters

„Podle průzkumu veřejného mínění zveřejněného v dnešním tisku s návrhem věřitelů souhlasí 47 až 57 procent Řeků, nesouhlasí kolem 30 procent,“ popsala poměr názorů spolupracovnice Českého rozhlasu v Aténách Soňa Dorňáková-Stamu.

Dijsselbloem prohlásil, že mu nejvíc mu vadí to, že vláda povede kampaň za hlasování pro zamítnutí. Řecko si tím podle ostatních zemí eurozóny zavřelo cestu k prodloužení záchranného programu. To má podle Dijsselbloema vážná rizika.

Odchod z eurozóny?

Podle bývalého řeckého premiéra Antonise Samarase je referendum spojené s budoucností země v eurozóně.

„To není referendum o podmínkách věřitelů ani o návrzích premiéra Tsiprase. Je to hlasování o budoucnosti v Evropě a s eurem. My Řekové chceme být součástí Evropy," prohlásil.

Řecký program vyprší už v úterý a bez jeho existence může Evropská centrální banka řeckým bankám zakázat přístup k nouzovým půjčkám, zvaným ELA. Pak by se nedalo vyloučit, že Řecku nezbyde než začít tisknout svoji vlastní měnu.

Hrozící odchod Řecka z eurozóny nevyloučil ani slovenský ministr financí Peter Kažimír.

Omezení výběrů z bankomatů by zasáhlo i turisty v Řecku. Podle Soni Dorňákové-Stamu byla během včerejšího dne cítit mezi Řeky nervozita.

„Většinou starší lidé propadli panice a v některých supermarketech skupovali například rýži nebo makarony,“ popsala. Dnes už je ale podle ní situace klidnější.

Ondřej Houska, Soňa Dorňáková - Stamu, Petra Novotná, Marie Horňáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme