Petr Švancara velkolepou rozlučkou vrátil na stadion ‚Za Lužánkami‘ fotbal

Mercedes zajel do garáže, neboli fotbalista Petr Švancara se rozloučil s kariérou. Je to jedno a totéž, ale symbolicky se v sobotu večer stalo obojí. A podstatné je, že při tom skoro po 14 letech ožilo kultovní místo brněnského sportu, zaplněný stadion Za Lužánkami.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petr Švancara při loučení s kariérou zaplnil brněnský stadion Za Lužánkami

Petr Švancara při loučení s kariérou zaplnil brněnský stadion Za Lužánkami | Zdroj: ČTK

Kdo neznal prostořekého šoumena z fotbalových trávníků předtím, všiml si ho v momentě, kdy originálně vynadal vedení a trenérům Slavie. „Koupili si mercedes a nechali ho v garáži," glosoval před lety útočník Petr Švancara své nevydařené angažmá v pražském klubu.

Teď se s profesionální kariérou velkolepě loučil, oživil tím chátrající stadion v Brně Za Lužánkami a přezdívka ‚Mercedes‘ s ním dokráčela až do fotbalového důchodu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Fotbalista Petr Švancara se velkolepě rozloučil s kariérou, když vrátil na stadion Za Lužánkami fotbal, do hlediště přišlo 25 000 fanoušků

Víc než oficiálně schválených 23 tisíc lidí na stadionu, který skoro 14 let zarůstal stromy a plevelem, sledovalo a tleskalo tomu, jak loučící se fotbalový mercedes nasedá na kapotu toho skutečného.

„Bylo to originální překvapení od fanoušků a nemělo chybu. Kolečko okolo hřiště na starém mercedesu, byl perfektní nápad a klobouk dolů. Jsem i překvapený, kolik přišlo lidí. Seděli úplně všude jako za starých časů. Až jsem se bál, aby se nikomu nic nestalo. To bych si vyčítal do konce života.“

Rozlučka Petra Švancary oživila slávu stadionu Za Lužánkami. Přišlo 25 tisíc diváků

Číst článek

To Petr Švancara nemusí. Záchranáři sice ošetřili několik lidí, kterým se udělalo nevolno, kvůli použité pyrotechnice museli řešit i popáleniny a desítky diváků, kteří se nevešli na oficiálně otevřené tribuny, bylo potřeba vyhánět ze staticky narušených míst stadionu.

Ale větší průšvih se nestal. Na to, jak živelná akce v improvizovaných podmínkách a bez plotů i pro dnešní dobu obvyklých bezpečnostních opatření se konala. Švancarova slova a vidina dalších akcí Za Lužánkami, to zabíralo i na tvrdé jádro brněnských fanoušků.

Petr Švancara při loučení s kariérou zaplnil brněnský stadion Za Lužánkami | Foto: ČTK

„Loučím se s vámi, zajíždím už opravdu do garáže. Touhle akcí jsme jasně ukázali, že chceme stadion Za Lužánkami, chceme tady fotbal a máme to tady rádi. Teď už pomaličku odcházejte, dbejte pokynů policie, protože když v klidu odejdete, je velká šance, že se třeba příští týden na podobné akci můžeme vidět. Za všechno vám moc děkuji, mám vás rád,“ zakončil podařenou akci loučící se Petr Švancara.

Nostalgii střídá euforie a čas možná ukáže, že nejdůležitější zápas, který Petr Švancara v kariéře odehrál, byla jeho exhibiční rozlučka.

Jan Kaliba, Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme