ECB nenavýšila nouzové půjčky řeckým bankám. Hrozí jim zavření

Finanční domy v Řecku zítra údajně neotevřou. Po krizovém jednání představitelů vlády a zástupců finančního sektoru to uvedl výkonný ředitel banky Piraeus. Evropská centrální banka dnes odmítla navýšit nouzové půjčky pro řecké banky. Řekům tak reálně hrozí, že se od zítřka nedostanou k penězům na svých účtech. Země pravděpodobně omezí výběr z bankomatů nebo banky zavře úplně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Banky potřebovaly navýšení limitu nouzových půjček k tomu, aby vyvážily odliv peněz.

Řekové totiž začali v sobotu masivně vybírat peníze z bankomatů. Podle odhadů mohli do sobotního odpoledne vybrat 600 až 700 milionů eur.

Přehrát

00:00 / 00:00

ECB nenavýšila nouzové půjčky řeckým bankám. Hrozí jim zavření. Situaci sleduje bruselský zpravodaj Ondřej Houska

Evropská centrální banka se ale rozhodla, že půjčky ponechá ve stávající výši. To je nyní zhruba 89 miliard eur, přibližně 2,4 bilionu korun.

„Na Řeky čeká v příštích týdnech řada rizik. Nemůžeme tomu zabránit. Říkám to se smutkem v hlase, ale tahle rizika jsou reálná," řekl šéf eurozóny Jeroen Dijsselbloem.

Řekové zřejmě i po víkendu budou pokračovat s vybíráním peněz, a bankám by tak mohly rychle dojít peníze. Zemi by pak nejspíš nezbylo nic jiného, než začít v panice tisknout vlastní měnu.

Demonstranti v Aténách pálili euro bankovky | Foto: Reuters

Stát proto s největší pravděpodobností využije některých omezení, aby banky udržel při životě.

„Zdá se být téměř nevyhnutelné, že od pondělka začnou v Řecku platit kapitálové kontroly. To znamená omezení na výběr hotovosti z bankomatů a omezení převodů peněz z účtů. Nebo druhá varianta, takzvané bankovní prázdniny. Banky by byly úplně zavřené a fungovaly, jako by byl státní svátek,“ přibližuje zpravodaj Českého rozhlasu z Bruselu Ondřej Houska.

Řekové ve velkém vybírají z bankomatů. Eurozóna navrhla kapitálové kontroly

Číst článek

Ministr financí Janis Varufakis na sociální síti Twitter napsal, že kapitálové kontroly zavedeny nebudou.

Případná omezení by zasáhla i zahraniční turisty. Měli by si proto s sebou do Řecka vzít co nejvíce peněz, aby nemuseli vybírat z bankomatu.

Ondřej Houska, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme