Ministerstvo zahraničí nezpřísní bezpečnostní opatření pro Tunisko

Ministerstvo zahraničí neuvažuje o zpřísnění bezpečnostních doporučení pro Tunisko, kde v pátek došlo k teroristickému útoku, při krerém zemřelo 38 lidí. Po jednání krizového štábu to uvedla mluvčí resortu Michaela Lagronová. Většina českých turistů se prý z Tuniska vracet nechce. Vrátit zpět peníze nebo změnit destinaci dovolené chtělo podle Asociace cestovních kanceláří ČR sedm až devět procent z lidí, kteří měli zamluvený pobyt v Tunisku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

"V tuto chvíli neuvažujeme o tom, že bychom zavedená opatření ještě nějak zpřísňovali," řekla po zasedání krizového štábu Lagronová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Bezpečnostní opatření pro Tunisko se nemění. Podrobnosti z jednání krizového štábu MZV přinesl redaktor ČRo Zdeněk Novák

Žádná členská země Evropské unie ani Spojené státy nevydaly pro své občany doporučení, aby do Tuniska nejezdili, podotkla.

Resort po pátečním teroristickém útoku v Tunisku varuje české občany před místy, kde je hodně lidí, včetně tržišť a barů. Připomnělo také riziko únosů u hranic s Libyí a Alžírskem.

V Tunisku je v současnosti s cestovními kancelářemi zhruba 3000 českých turistů. O dřívější návrat podle Asociace cestovních kanceláří stojí zhruba tři desítky lidí.

Bezpečnostní rada státu vyhodnotí opatření kvůli teroristickým útokům po světě

Číst článek

Dvanáct lidí se předčasně vrací ze skupiny turistů, která bydlela v hotelu hned vedle místa pátečního atentátu.

Zbývajících 11 Čechů dokončí dovolenou podle plánu. Uvedla to zástupkyně cestovní kanceláře Best Reisen CZ, která jejich pobyt v Súse organizuje.

Sedm až devět procent z lidí, kteří měli zamluvený pobyt v Tunisku, si nechalo vrátit zpět peníze nebo změnilo destinaci, což české cestovní kanceláře po pátečním teroristickém útoku v letovisku Súsa umožnily. Dřívější návrat z dovolené chtějí využít desítky lidí ze zhruba 3500 Čechů, kteří v severoafrické zemi jsou, řekl místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež.

Zatím jde spíše o odhady podle volání klientů do call center, přesnější čísla bude asociace znát v pondělí.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme