V Moskvě se rozloučí s bývalým premiérem a ministrem zahraničí Primakovem

V Moskvě dnes vypraví státní pohřeb se všemi poctami bývalému ministrovi zahraničí a premiérovi Jevgeniji Primakovovi. Ten zemřel v pátek ve věku nedožitých 86 let a patřil k nejvlivnějším ruským politikům posledních dvaceti let.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Někdejší ruský premiér, ministr zahraničí a šéf zpravodajských služeb Jevgenij Primakov prohlásil, že Rusko se musí vyvarovat „sebeizolace“ a ponechat dveře otevřené spolupráci se Spojenými státy a NATO

Někdejší ruský premiér, ministr zahraničí a šéf zpravodajských služeb Jevgenij Primakov prohlásil, že Rusko se musí vyvarovat „sebeizolace“ a ponechat dveře otevřené spolupráci se Spojenými státy a NATO | Foto: public domain, U.S. Department of Defense, Robert D. Ward

Jevgenij Primakov byl podle Vladimira Putina pružným a zároveň ale i pevným politikem. Ruský prezident ocenil jeho encyklopedické znalosti i přínos pro formování ruské zahraniční politiky.

Komentátoři připomínají hlavně jeho rozhodnutí otočit ve vzduchu vládní speciál mířící do Spojených států v roce 1999, když se dozvěděl o rozhodnutí bombardovat Jugoslávii.

V 90. letech se Primakov snažil o vyváženou politiku vůči Západu a rostoucím asijským obrům. Loni bezvýhradně podpořil anexi Krymu.

Jevgenij Primakov se narodil v Kyjevě, vyrůstal v Gruzii a jeho otec se stal obětí stalinských represí.

V Moskvě vystudoval arabistiku a ekonomiku. Dlouhá léta pracoval v Ústavu světové ekonomiky a mezinárodních vztahů sovětské Akademie věd. Působil také jako novinář a zpravodaj listu Pravda z arabských zemí.

Ve vysoké politice se pohyboval od konce 80. let jako jeden z nejbližších spolupracovníků Michaila Gorbačova a do značné míry formoval jeho zahraniční politiku. V 90. letech se jí věnoval i jako ministr zahraničí.

Poslední roky na veřejnosti příliš často nevystupoval.

S Primakovem se Rusové rozloučí ve Sloupovém sále Paláce sovětů a pochován bude na Novoděvičím hřbitově.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme