Ve světové premiéře zazní v Litomyšli skladba Krédo Mistra Jana

Život a dílo Jana Husa inspirovaly českého skladatele Jaroslava Krčka k napsání rozsáhlé kantáty Krédo Mistra Jana. Dílo vytvořené k šestistému výročí upálení českého reformátora zazní ve světové premiéře dnes večer na Mezinárodním operním festivalu Smetanova Litomyšl.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dirigent Jaroslav Krček

Dirigent Jaroslav Krček | Foto: Miroslav Duschek

Jaroslav Krček chtěl českého reformátora zobrazit především jako charakterního člověka.

„Mistr Jan Hus pro mě znamená člověka pevného charakteru. Člověka, který když je přesvědčen o nějaké pravdě, tak ji má hlásat, má ji šířit a stát si na ní za jakoukoliv cenu, v případě Husa i za cenu ztráty života,“ říká skladatel.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ve světové premiéře zazní v Litomyšli skladba Krédo Mistra Jana. S jejím autorem Jaroslavem Krčkem hovořila Markéta Kaňková

Osobností Mistra Jana Husa se nezabýval ve své kompoziční tvorbě poprvé. Nedávno zpracoval Husův myšlenkový odkaz i v duchovní skladbě pro orchestr a hlas s názvem Miluj pravdu.

„V případě této kantáty jsem skutečně sáhnul naprosto do tradice a chtěl jsem, aby to dílo bylo opravdu sdělné srozumitelné a účinné,“ popsal své nové dílo Jaroslav Krček.

ČRo, Markéta Kaňková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme