Islámský stát v dohledné době zničen nebude, tvrdí arabista

29. červen 2015

Přesně před rokem vyhlásili džihádisté Islámského státu ustavení chalífátu. V jeho čele stanul obávaný vůdce Abú Bakr Bagdádí.

Myšlenka ideální islámské společnosti a také možnost obživy od té doby přitáhla do řad chalífových věrných tisíce džihádistů z celého světa.

„Spektakulárnost a apokalyptičnost,“ popsal v Ranním Plusu arabista Jan Kužvart hlavní rysy obrazu, který se Islámský stát snaží sám o sobě vytvořit.

Prostředky, kterými toho dosahuje, jsou různé. „Mohou to být teroristické útoky, napadání etnických a náboženských menšin, ničení světového kulturního dědictví, stejně jako zvrhlé popravy zajatců a masakry civilistů,“ dodal odborník.

„Islámské ideologické nuance jsou až druhotné, nejdůležitější je právě ten děsivý efekt," tvrdí Kužvart.

Podle něj má IS mnoho podob. Je to teroristická skupina, náboženská sekta, ale i skupina organizovaného zločinu, kterou irácká vláda obviňuje z pašování orgánů i archeologických artefaktů. Je i „kvazistátní totalitní entitou s globální vizí světa.“

I když je Islámský stát pevně usazen v severní Sýrii a severozápadním Iráku, snaží se expandovat v Libyi, Jemenu nebo v afrických státech se slabými vládami a chaotickými režimy.

„Od Al-Káidy, které v počátcích slíbil věrnost, je dnes osamostatněn jak organizačně, tak ideologicky, a je v zásadě finančně zcela samostatný,“ řekl arabista.

Ten považuje stávající strategie boje proti IS za nepříliš efektivní. Také prezidentem Milošem Zemanem doporučované útoky na výcvikové tábory organizace nejsou podle Kužvarta řešením.

„IS je mnohem mocnější, silnější a početnější organizace než Taliban nebo Al-Káida,“ připomněl.

Reálným cílem současné strategie je držet Islámský stát teritoriálně ohraničen v regionu Sýrie a Iráku, a mít ho natolik oslaben, aby nepředstavoval hrozbu pro další režimy nebo západní země.

„Nedá se ale očekávat, že by byl Islámský stát v dohledné době skutečně zničen,“ shrnul arabista Jan Kužvart.

autoři: rkr , oci
Spustit audio