Češi získali na EH sedm medailí. Chybí jen zlato, lituje Martin Doktor

Až pozdě večer se vrátí z Ázerbájdžánu poslední část české výpravy, která bojovala o medaile na premiérovém ročníku Evropských her. V Baku se rozdělovalo během 16 soutěžních dnů hned 253 sad cenných kovů a zkrátka nakonec nevyšli ani čeští sportovci v čele s Martinem Fuksou a Lukášem Krpálkem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejblíž ke zlaté medaili měl na Evropských hrách judista Lukáš Krpálek

Nejblíž ke zlaté medaili měl na Evropských hrách judista Lukáš Krpálek | Zdroj: Reuters

„Třicet lidí bylo do osmičky, plus ještě holky na BMX, takže 32,“ dopočítal se šéf české výpravy v Baku Martin Doktor úspěšných českých reprezentantů na Evropských hrách.

Právě bikrosařka Aneta Hladíková zakončila závěrečný den Evropských her medailový na čísle sedm. Výprava čítající 129 sportovců dokázala v Baku vybojovat dva stříbrné a pět bronzových cenných kovů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Češi získali na EH 7 medailí, ale žádné zlato. Šéf výpravy Martin Doktor je s výkony spokojený, zjistil reportér ČRo Michal Jurman

„Myslím, že můžeme jet domů se vztyčenou hlavou. Škoda že se nám v nějakém sportu nepovedla ta ‚zlatka‘,“ lituje Doktor.

Asi nejblíže byl ke zlaté medaili judista Lukáš Krpálek, který ve finále prohrál s Nizozemcem Grolem nejtěsnějším rozdílem, přesto si vysloužil skandovaný potlesk fanoušků i soupeřů.

Vůbec nejúspěšnějším českým sportovcem byl ale nakonec rychlostní kanoista Martin Fuksa, který se stal zároveň prvním českým medailistou z Evropských her.

„Je to super. A jak mi pořád říkáte, že jsem první, co to získal, je to ještě lepší. Až si za pár let vzpomenu, řeknu si přesně tuhle větu. Jsem hrozně šťastný, že to vyšlo,“ těší kanoistu.

Sedm cenných kovů zařadilo Česko na druhé straně až na 32. místo medailového pořadí. Lépe na tom byla třeba početnější výprava Slovenska, která mezi sedmi medailemi měla dvě zlaté.

Nejúspěšnější ale byli Rusové. Jejich 164 medailí bylo téměř třikrát více, než kolik získal druhý Ázerbájdžán s mnoha naturalizovanými cizinci.

Budoucnost Evropských her je na východě, západní země nemají zájem

Číst článek

Evropské hry ale nebyly jen o medailích a úspěchu, ale i o naději. V mnoha sportech totiž startovali věkem ještě junioři.

„Když si vezmeme plavce, ti nezklamali a měli řadu finálových umístění. Myslím, že jsou nadšení. Nedokážu si představit, jak bych se cítil, kdyby mi v juniorech dali možnost jet vlastně na olympiádu,“ poukazuje Martin Doktor na možná největší plus, kterým mnohé sportovce obdaroval premiérový ročník Evropských her. Tedy na zkušenosti, které budou moci časem zúročit všichni v boji o skutečnou olympijskou nominaci.

Michal Jurman, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme