Diabetikům pomáhají nové léky. Tělo díky nim vylučuje přebytečný cukr

Cukrovkou trpí v Česku bezmála 10 procent populace. Uvádí to aktuální zpráva Diabetické asociace České republiky. Podle ní se počet pacientů s tímto onemocněním v Česku za posledních 20 let zvýšil o 68 procent. Pokud se lidé nezačnou správně léčit, hrozí poškození zraku, ledvin nebo srdce. Předcházet tomu mají nové léky - takzvané glifloziny, díky kterým tělo vyloučí přebytečný cukr v moči.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pilulky. Ilustrační foto

Pilulky. Ilustrační foto | Foto: Fotobanka Stock Exchange

Podle prezidenta Diabetické asociace České republiky Milana Kvapila je diabetes druhého typu jakýsi souhrnný název pro celou řadu onemocnění, u kterých lékaři tuší, že probíhají trošku odlišně. Nedovedou je ale úplně přesně diferencovat.

Léky, které mají k dispozici, proto nefungují vždycky tak, jak by si představovali.

Přehrát

00:00 / 00:00

Přínos nových léků vysvětlil Heleně Šulcové prezident Diabetické asociace České republiky Milan Kvapil

„Byla vyvinutá nová skupina léků, které fungují mechanismem naprosto nezávislým na inzulinu nebo jeho receptoru. To je skupina, která je tak trošku převratná svým způsobem účinku. Ona skutečně, velice zjednodušeně, přebytečnou glukózu z krve, tedy krevní cukr, odstraní do moči,“ vysvětlil.

V současné době už tato léčba pomáhá tisícům pacientů. „Praktické zkušenosti potvrdily předběžné výsledky klinických studií a skutečně to funguje u dobře indikovaných pacientů výborně.“

Léky jsou primárně určené pouze pro diabetiky druhého typu. U nemocných, kteří splní kritéria, je platí pojišťovny. Jednou z podmínek jsou třeba dobře fungující ledviny.

Česko patří mezi země s největším počtem výskytu diabetu druhého typu v Evropě. Podle Milana Kvapila je to ale způsobeno vysokou úrovní místní lékařské péče.

„Myslím, že genetické podmínky jsou přibližně podobné v celé Evropě a můj názor, který nemůžeme tak lehce dokázat, je, že je to tím, že se u nás na diabetes více myslí,“ vyjádřil názor.

Samotný nárůst lidí trpících tímto onemocněním má údajně několik důvodů.

„Jsou v tom tři skutečnosti – jednak žijeme déle, což je dobrá zpráva, také se máme lépe, takže se méně pohybujeme a trošku více jíme, takže přibýváme na váze, a také odhalíme pacienty dříve, než mají typické příznaky cukrovky,“ shrnul Milan Kvapil.

Helena Šulcová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme