Limity na dole Bílina podle ministra Mládka nejspíš padnou

Vláda rozhodne o budoucnosti těžby hnědého uhlí na severu Čech letos v září. Termín dnes v Ústí nad Labem potvrdil ministr průmyslu Jan Mládek z ČSSD. Limity budou podle něj nejspíš prolomeny u lomu Bílina na Teplicku. Ohledně velkolomu ČSA na Mostecku zveřejní ministerstvo své stanovisko během několika dní.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lom Bílina

Lom Bílina | Foto: Wikimedia Commons

Podle ministra Mládka zajistí zásoby z Bíliny levnější teplo pro české domácnosti.

„Můžeme diskutovat o tom, zdali je zapotřebí důl ČSA pro teplárenství, nikoliv však důl Bílina, protože prolomení limitů na dole Bílina zajistí dlouhodobou perspektivu českého teplárenství,“ uvedl Mládek.

Vláda v září rozhodne, k jaké ze čtyř variant ohledně těžby uhlí na severu Čech se přikloní. Vedle zachování limitů a jejich prolomení jen na dole Bílina je ve hře ještě pokračování těžby za limity ČSA, které by přineslo bourání Horního Jiřetína nebo jeho části. Svoje stanovisko zveřejní ministr během několika dní.

„Já to slovo řeknu, ale ještě mě nechte, než to doděláme na ministerstvu průmyslu a obchodu, protože musíme dofinalizovat ten materiál. Nebude to dlouho trvat,“ dodal Jan Mládek.

Limity těžby hnědého uhlí v severních Čechách zaručují městům a obcím, pod nimiž je uhlí, že se nebudou kvůli těžbě bourat. Stanoveny byly usnesením vlády v roce 1991.

ČRo, Jan Bachorík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme