NKÚ: Stát neúčelně vynaložil 230 milionů na své zefektivnění

Stát neúčelně vynaložil peníze určené na své zefektivnění. Zjistil to Nejvyšší kontrolní úřad. Mezi roky 2007 a 2014 utratil téměř 230 milionů korun za metodiky, které podle úřadu neměly skutečný dopad. Podle mluvčí Nejvyššího kontrolního úřadu Olgy Málkové navíc nefungovala koordinace mezi resorty.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejvyšší kontrolní úřad, NKÚ (ilustrační foto)

Nejvyšší kontrolní úřad, NKÚ (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Nejvyšší kontrolní úřad prověřoval ministerstvo vnitra, ministerstvo průmyslu a obchodu a také Úřad vlády.

„Hlavním garantem strategie Smart Administration bylo ministerstvo vnitra. To nestanovilo konkrétní cílový stav, kterého měla veřejná správa v roce 2015 dosáhnout, proto ministerstvo nemohlo vyhodnotit, zda a do jaké míry se podařilo strategii naplnit,“ řekla Málková.

Kontrola se zaměřila na osm konkrétních projektů za 226,6 milionu z evropského operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost. Z těchto peněz měly vzniknout například projektové kanceláře či informační systém spravující informace o projektech Smart Administration.

"Místo toho jejich prostřednictvím jen opakovaně vznikaly metodiky projektového a strategického řízení, které ale neměly reálný dopad na zefektivnění veřejné správy," uvedli kontroloři z NKÚ.

V souvislosti se čtyřmi kontrolovanými projekty už úřad podal trestní oznámení. Podle Málkové kontroloři odhalili skutečnosti nasvědčující tomu, že došlo k porušení povinnosti při správě cizího majetku z nedbalosti, k porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže a k poškození finančních zájmů Evropské unie.

Mluvčí NKÚ zdůraznila, že nejde o trestní oznámení na neznámého pachatele, ale o trestní oznámení o skutečnostech nasvědčujících spáchání trestného činu.

ČRo, Pavla Firbacherová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme