Petr Dohnal byl z funkce odvolán podle práva, rozhodl ministr spravedlnosti Pelikán

Odvolání Petra Dohnala z čela Vězeňské služby je platné. Ministr spravedlnosti Robert Pelikán za hnutí ANO zamítl rozklad, který Dohnal podal proti svému odvolání z funkce. Někdejší ministryně spravedlnosti Helena Válková za hnutí ANO ho ve funkci nechtěla kvůli ztrátě důvěry a údajným problémům v hospodaření.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Odvolaný ředitel Vězeňské služby Petr Dohnal

Odvolaný ředitel Vězeňské služby Petr Dohnal | Zdroj: ČTK

Dohnal pokládá své odvolání za bezdůvodné, následný postup tehdejší ministryně za účelový. Podle něj ministr spravedlnosti Pelikán uznal, že mu měl zůstat plat.

„Co se týče mé stížnosti a rozkladu, tedy odvolání na nezákonné odejmutí většiny mého platu, pan ministr mi vyšel vstříc,“ tvrdí Dohnal.

Ministr Pelikán řekl České televizi, že neřešil důvody, ale to, jestli bylo rozhodnutí Válkové podle práva:

„Potvrdil jsem dřívější rozhodnutí paní ministryně a zároveň jsem rozhodnul o tom, že se pan brigádní generál zařazuje do takzvané zálohy.“

Záloha pro přechodně nezařazené znamená, že by měl Dohnal pobírat asi 80 procent služebního platu.

Trestní oznámení ohledně údajně předražené zakázky na kuchyňské technologie podalo počátkem loňského července nové vedení Vězeňské služby.

Generální inspekce věc stále prošetřuje, Dohnal ale odmítl, že by s ním jakkoliv souvisela.

Inspekce sdělila ministerstvu, že její šetření se týká pracovníků odboru logistiky generálního ředitelství Vězeňské služby, nikoliv Dohnala.

ČTK, Eliška Malínská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme