Turisty situace v Řecku sice překvapila, ale s problémy se nepotýkají

Řecké banky budou mít i dnes rolety stažené. V provozu budou jen bankomaty, které vydávají majitelům řeckých účtů maximálně 60 eur, tedy asi 1 600 korun denně. Tak to má vypadat až do nedělního referenda o podmínkách splátky zbytku záchranných půjček mezinárodním věřitelům. Řekové přijali omezení výplat hotovosti klidně, situace ale trochu překvapila zahraniční turisty.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řekové hromadně vybírají peníze z bankomatů

Řekové hromadně vybírají peníze z bankomatů | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Manželé Margo a Mark z amerického Buffala nejsou úplně překvapení z front před bankomaty v centru Atén.

Věděli, že je tu riziko, že v Řecku budou problémy získat hotovost, jsou ale částečně šokovaní, co to způsobilo.

Když na ně přišla u bankomatu řada, věděli sice, že si mohou vybrat ze zahraničního účtu více, ale vzali si jen 60 eur jako ostatní řečtí klienti bank.

Přehrát

00:00 / 00:00

Banky v Řecku jsou zavřené a bankomaty vydávají jen omezené množství peněz. To překvapilo cizince, kteří přijeli do Řecka na dovolenou. V Aténách natáčel Pavel Novák

Prý nechtějí brát lidem, kteří peníze opravdu potřebují - hotel mají zaplacený a peníze využijí jen na občerstvení a zábavu.

Problém v omezeném provozu bankomatů neviděly ani skautky z Belgie. V přírodě, kam jely kempovat, stejně žádné bankomaty nejsou.

Viktor ze Švédska se s kamarádem chystá do malého městečka na Peloponésu a také nevidí problém v tom, že v bankomatech nemusí být dost peněz. Na vesnici to prý snad tak zlé nebude.

Tsipras doufá, že Řekové v referendu vládu podpoří. Hrozí demisí kabinetu

Číst článek

Nutně potřebovala vybrat alespoň nějaká eura Irka Sky. Spolu s přítelem se o možných problémech Řecka dozvěděli teprve týden před odletem. Teď potřebovala alespoň nějakou hotovost, aby vydrželi, než se ve středu vrátí domů.

Řecký záchranný program o půlnoci vyprší, země bude poprvé po pěti letech bez pomoci

Číst článek

Stále prý nechápou přesně, co se to v Řecku děje, ale z vyprávění lidí, se kterými se setkali, jsou den ode dne moudřejší.

Pavel Novák, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme