Povinné ručení u aut s nedokončeným polopřevodem po 1. červenci nezanikne

Motoristé mají poslední den na přihlášení vozidel v polopřevodu. Jedná se o auta, která původní majitel odhlásil, nový je na sebe ale nezaregistroval. Pokud to řidiči dnes nestihnou, vozy administrativně zaniknou, protože je úřady vyřadí z registru. Podle zákona by mělo automaticky zaniknout i povinné ručení, pojišťovny přesto oznámily, že budou i nadále proplácet škody při případných nehodách.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Doprava, dopravní zácpa, auto, auta, kolona (ilustrační foto)

Doprava, dopravní zácpa, auto, auta, kolona (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

„Povinné ručení budeme dál bez jakýchkoli sankcí akceptovat, protože to auto samozřejmě – i když de iure neexistuje – na silnici jezdí, je provozuschopné, může někomu udělat škodu. A ten někdo bude chtít škodu zaplatit, tak my ji zaplatíme,“ potvrdil Václav Bálek, zástupce jedné z největších pojišťoven na trhu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Auta v polopřevodu, která administrativně zaniknou, budou mít stále platné povinné ručení, potvrdil Aleš Povr z České kanceláře pojistitelů

Ze 700 tisíc aut, která jsou v polopřevodu, jich podle odhadů ministerstva dopravy stále jezdí něco přes sto tisíc. Vozidla nezanesená ani po 1. červenci do registru by se přitom neměla objevit na silnici.

„Pojišťovny tu samozřejmě nejsou od toho, aby trestaly motoristy za to, že mají své vozidlo administrativně v nepořádku. Pojišťovny tu jsou skutečně od toho, aby za svého klienta zaplatily škodu, pokud má v pořádku povinné ručení,“ upozornil mluvčí České kanceláře pojistitelů Aleš Povr.

Původně se podle něj předpokládalo, že většina vozidel v polopřevodu už buď neexistuje, nebo je majitelé ještě stihnou dohlásit. „Vozidlo, které může jezdit, může způsobovat dopravní nehody, musí být pojištěno. Tudíž i pojišťovny se k tomu musely postavit tak, že budou škody za své klienty hradit,“ dodal Povr.

Motoristé o tom, že mají auto v polopřevodu, často ani nevědí. Propojit databáze registru vozidel a povinného ručení ovšem podle Povra není z právního hlediska možné.

„V tuto chvíli není možné ani říci to, kdy se vlastně pojišťovny dozví informaci o tom, že to vozidlo zaniklo,“ upozornil s tím, že pojišťovny vycházejí pouze z čísel, která zveřejňuje ministerstvo dopravy.

Eva Kézrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme