Krádeží kovů je letos o polovinu méně. Sběrny musí dodržovat bezhotovostní platby

Zloději letos ukradli o polovinu méně kovů než loni. Škody, které způsobili, pak klesly téměř o třetinu. Vyplývá to z výsledků za březen až květen, které zveřejnilo ministerstvo životního prostředí. Výkup starého železa ztížila sběrnám vyhláška ministerstva. Od 1. března musí lidé dostat peníze za kovový šrot na účet nebo složenkou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policisté kontrolují teplické sběrny kovů

Policisté kontrolují teplické sběrny kovů | Foto: Gabriela Hauptvogelová

Ministerstvo životního prostředí chce krádežím kovů postupně zabránit, a to třeba novelou zákona o odpadech. O ní teď budou hlasovat poslanci.

„Bude úplně jasné, že jedinými dvěma povolenými způsoby placení za odevzdané kovy je převod na účet a poštovní poukázka. Podle vyhlášky jsou ještě stále možné některé další způsoby, které byly některými sběrnami zneužívány. Jakmile vstoupí v platnost tato novela, tak už to bude úplně jasné,“ vysvětlil ministr Richard Brabec z hnutí ANO.

Přehrát

00:00 / 00:00

Krádeží kovů je letos o polovinu méně. Sběrny musí dodržovat bezhotovostní platby. Podrobnosti zjišťovala redaktorka Evelyna Kulíšková

Pokud ji schválí obě komory parlamentu a podepíše prezident, měla by začít platit už letos v říjnu.

Resort chce kromě toho vládě do dvou týdnů předložit soubor dalších opatření.

„Jako jeden z hlavních problémů vidím jednoznačně počet sběren a výkupen kovů, ten je na obyvatele snad nejvyšší v celé Evropě. U takového počtu je takřka nemožné zajistit efektivní kontroly,“ řekl Brabec.

Ministerstvo chce proto mimo jiné zpřísnit podmínky pro získání licence. Sběrny by tak musely povinně zavést kamerový systém a proškolit své zaměstnance. Vzniknout by také měla takzvaná malá Kobra. Speciální tým by se zaměřil na kriminalitu spojenou s výkupem kovů.

Zmírnění pravidel pro sociálně slabé

Předseda Svazu výkupců a zpracovatelů druhotných surovin Petr Miller uznal, že bezhotovostní výkup kovů proti krádežím zafungoval. Zdůraznil ale, že je ještě pořád v rozporu se zákonem o odpadech.

Svaz chce také využít novely zákona, aby prosadil zmírnění pravidel pro sociálně slabé, kteří si sběrem kovů přivydělávali legálně.

„Až to přijde do Senátu, tak chceme přijít s návrhem, že by se jako sociální gesto měla pro některé občany povolit částka, kterou si mohou vydělávat lidi na podpoře v nezaměstnanosti. To je tuším 4250 korun. Je řada států, které mají povoleno denně třeba i sto euro,“ upozornil Miller.

Dodal, že v omezení výkupen řešení nevidí. Třeba okapy nebo měděné dráty podle něj zloději prodávají dál, třeba stavebním firmám.

Plasty místo kovů

Podle některých majitelů sběren je vyhláška o bezhotovostním výkupu likvidační, jiní ale začali ve velkém místo kovů vykupovat plasty. Třeba v Orlové tak lidé dostanou peníze za to, co jinde hází zadarmo do kontejnerů na tříděný odpad – třeba plastové lahve nebo kanystry.

„Myslíme si, že i toto je cesta, jak sběrny mohou sanovat své ztráty z výkupu kovového odpadu,“ řekl před časem starosta Orlové Tomáš Kuča z ČSSD.

Krádeže kovů | Foto: Český rozhlas

Václav Rokyta, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme