Čím dřív bude ve FIFA jasno, tím lépe pro fotbal, říká generální sekretář UEFA Infantino

Dohady o budoucnosti světového fotbalu se na dva dny přesunuly do Česka. Kvůli korupčním podezřením zřejmě odstoupí a nebude znovu kandidovat současný prezident FIFA Sepp Blatter. Ovšem tak jako z jeho vyjádření není jisté, jestli tentokrát myslí vážně, není zatím jasné ani to, kdy přesně by se měl nový šéf volit, natož kdo by jím měl být. I to se řešilo na pražském setkání výkonného výboru Evropské fotbalové unie před finále Eura hráčů do 21 let.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Generální sekretář UEFA Gianni Infantino na zasedání výkonného výboru v Praze

Generální sekretář UEFA Gianni Infantino na zasedání výkonného výboru v Praze | Zdroj: ČTK

„Mapa fotbalového světa je daná, ve výkonném výboru FIFA, který se znovu sejde 20. července a měl by určit termín prezidentských voleb, je osm evropských zástupců. Ti se předtím určitě ještě potkají a je zřejmé, že z našeho pohledu čím dřív bude jasno o tom, co bude dál s FIFA, tím lépe pro FIFA a tím lépe pro fotbal,“ má jasno generální sekretář UEFA Gianni Infantino.

Jako jediný z pohlavárů evropského fotbalu jemně naznačil to, co z kuloárů zaznívalo mnohem důrazněji.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na pražském setkání výkonného výboru Evropské fotbalové unie natáčel Jan Kaliba

Evropské země by nového šéfa FIFA rády volily ještě v tomto roce, což současný prezident Sepp Blatter považuje za problematické. Mimo jiné prý i kvůli prosincovému mistrovství světa klubů, které FIFA pořádá v Japonsku.

Ještě složitější otázkou, než kdy volby budou, zůstává, kdo bude evropským kandidátem na nového prezidenta.

Michel Platini v Praze nic takového evidentně neoznámí, žádné jiné jméno také nepadlo a z mlhavých Blatterových vyjádření navíc ani nejde vyluštit, co má vlastně v úmyslu současný šéf FIFA.

Není to tak dávno, co Platini pohrozil evropským bojkotem světového šampionátu, pokud by Blatter ve funkci zůstal.

Michel Platini je považován za favorita na šéfa FIFA, jeho vyhlídky ale jednoznačné nejsou

Číst článek

„Tohle ale není rozhodnutí, které můžete udělat lusknutím prstů. Blatter mezitím oznámil, že odstoupí a že bude nový volební kongres. To jsou nová fakta, která musíme vzít v potaz, budeme o tom diskutovat v následujících týdnech a 20. července budeme vědět víc o tom, kdo zaujal jakou pozici,“ dodává Infantino.

Generální sekretář po jednání předních funkcionářů evropského fotbalu v Praze odmítl, že by se chystaly protesty proti podzimnímu termínu katarského mistrovství světa 2022.

Svět se prý nezboří, když jednou za 150 let fotbalové historie narušíme náš kalendář, parafrázoval Infantino Michela Platiniho a představitele španělské ligy, kteří kvůli termínové kolizi a potenciálně ušlým ziskům zažalovali FIFA, nepřímo označil za exhibicionisty.

Jan Kaliba, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme