Kuba jako první země světa vymýtila přenos HIV z matky na dítě, tvrdí WHO

Světová zdravotnická organizace dnes oficiálně prohlásila Kubu za první zemi světa, které se podařilo vymýtit přenášení viru HIV a syfilidy z matky na dítě. Světová organizace dává úspěch do souvislosti s přístupem všech obyvatel ke zdravotní péči.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Život v rodině už není samozřejmostí

Život v rodině už není samozřejmostí | Foto: CC0 Public domain, Fotobanka Pixabay

„Vymýcení přenosu viru je jedním z největších výdobytků veřejného zdravotnictví,“ prohlásila generální ředitelka WHO Margaret Chanová.

„Je to významné vítězství v našem dlouhém boji proti viru lidské imunitní nedostatečnosti a sexuálně přenosných infekcí a jde o důležitý krok směrem k cíli, jímž je generace bez AIDS,“ dodala Chanová v dnešním prohlášení.

Úspěch Kuby ukazuje, že všeobecný přístup k lékařské péči je možný a že je klíčem k úspěchu v boji proti tak velkým výzvám, jako je AIDS, doplnila Chanovou na tiskové konferenci ředitelka Panamerické zdravotnické organizace Carissa Etienneová.

„Odstranění přenosu HIV z matky na dítě je důkazem, že je možné ukončit pandemii AIDS, a předpokladem, že je Kuba z mnoha zemí první, která dosáhne zastavení této epidemie mezi dětmi,“ řekl ředitel Programu OSN pro boj proti HIV a AIDS Michel Sidibé.

Ve světě každý rok otěhotní zhruba 1,4 milionu žen nakažených HIV, většinou v rozvojových zemích, a zvláště v subsaharské Africe.

Bez léčení antiretroverotiky je u nich pravděpodobnost 15 až 45 procent, že během těhotenství, při porodu nebo při kojení nakazí i své děti.

Počet dětí, které se narodily HIV pozitivní, klesl ze 400 tisíc v roce 2009 na 240 tisíc v roce 2013.

Podle WHO je však třeba zdvojnásobit úsilí v boji proti AIDS, pokud má být dosaženo aktuálního cíle, jímž je snížení počtu novorozeňat nakažených HIV pod 40 000 ročně.

HIV a AIDS | Foto: Michal Jindra

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme