Řecku vypršela platnost záchranného programu a termín splátky dluhu MMF

Skončila platnost záchranného programu pro Řecko. Země současně ještě v úterý potvrdila, že do 30. června neuhradila splatnou část dluhu Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF) a požádala o více času na uhrazení dlužné splátky. Šéfka MMF Christine Lagardeová však již předtím uvedla, že fond termín neprodlouží. Řecko je tak v platební neschopnosti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řecký premiér Alexis Tsipras. Jeho vláda se rozhodla až do 6. července uzavřít všechny banky

Řecký premiér Alexis Tsipras. Jeho vláda se rozhodla až do 6. července uzavřít všechny banky | Foto: Petros Karadjias | Zdroj: ČTK

Řecko se do konce června nedohodlo se svými věřiteli na prodloužení záchranného programu a uvolnění zbývajících peněz ze slíbeného záchranného úvěru a další osud těžce zadlužené země je zatím nejistý.

V úterý Řecko předložilo mezinárodním věřitelům nový návrh, na jehož základě chce získat další finanční pomoc v hodnotě 29,1 miliardy eur (794 miliard Kč).Eurozóna řecké návrhy posoudí na telekonferenci, která má začít dnes v 11:30.

Atény žádaly několikadenní prodloužení stávajícího mezinárodního záchranného programu a nový dvouletý program financování a restrukturalizace dluhu.

První požadavek, tedy prodloužení programu, věřitelé odmítli jako technicky již neproveditelný, u druhého požadují podrobnosti, zejména co výměnou nabízí Řecko.

Zabývat se jím hodlají již dnes, ale fakticky reagovat chtějí až po výsledcích nedělního řeckého referenda o spolupráci s věřiteli.

Řecko přišlo s novým návrhem restrukturalizace dluhu, eurozóna žádá podrobnosti

Číst článek

Řecko se nezaplacením splátky MMF stává první vyspělou ekonomikou v historii organizace, která včas nesplatí půjčku.

Naposledy z jiných než technických důvodů nesplatila svůj dluh v roce 2001 Zimbabwe, která stále dluží fondu 112 milionů USD. Dalšími zeměmi, které neuhradily své závazky včas, byly třeba Súdán či Kuba.

Promeškaná splátka Řecka je také největší, jakou kdy některá země MMF nesplatila. Řecko je nyní největším dlužníkem fondu, dluží mu bez úroků 35 miliard eur.

Nesplacení může mít vážné dopady. Řecko bude okamžitě odstřiženo od dalších financí od MMF.

Pokud nebude problém rychle vyřešen, může země případně přijít o hlasovací právo v MMF nebo být z organizace vyloučena.

Podle stanov MMF může rozhodnout o odložení splátky nejvýše na pět let, pokud 70procentní většina nerozhodne, že delší doba odkladu je možná, protože uskutečnění splátky by způsobilo členovi mimořádné těžkosti.

Naposledy fond umožnil pětiletý odklad splátek v roce 1982 Guyaně a Nikaraguy.

Turisty situace v Řecku sice překvapila, ale s problémy se nepotýkají

Číst článek

MMF také již ve vztahu k Řecku využil málo známá pravidla a precedenty. Mimo jiné umožnil sloučit všechny splátky za červen do jedné na poslední den v měsíci, což naposledy využila v 80. letech Zambie.

Také podmínky pro získání úvěru byly volnější. Řecku bylo povoleno mít mnohem vyšší státní dluh, než je umožněno neevropským zemím při žádosti o půjčku.

Cokoliv, co by mohlo být vnímáno jako zvláštní zacházení s Řeckem, by také mohlo rozzlobit rozvíjející se ekonomiky a zhoršit důvěryhodnost fondu.

Atény podle Dragasakise také požádaly Evropskou centrální banku, aby zvážila zvýšení stropu pro nouzové financování řeckých bank.

Centrální banka nechala program nouzového financování o uplynulém víkendu beze změn na úrovni 89 miliard eur. Nouzové financování je pro řecké banky jedinou náhradou za odliv vkladů, který během napjatých víkendových jednáních o zbývajících penězích ze záchranného programu nabral na intenzitě.

Řecko v pondělí zavedlo omezení pro pohyb kapitálu a na týden uzavřelo banky.

ČTK, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme