Nebojte se Černé Hory! Na rozdíl od arabských zemí je tam opravdu bezpečno, tvrdí Václav Žmolík

1. červenec 2015

Moderátor Dvojky se do hornatého balkánského státu Černá Hora skoro zamiloval. Soužití s okolními zeměmi, které byly ještě před pár lety společnou federací Jugoslávie, přirovnává ke vztahům mezi Čechy a Slováky po rozdělení.

„Podle jednoho mého hosta, významného historika, jsou všechny nové země pořád jeden národ,“ říká Václav Žmolík.

Výborná turistická infrastruktura

Trochu ho mrzí, že v celé zemi potkal stovky turistů, ale ne z Česka. „Přitom zázemí a turistická infrastruktura je na dobré úrovní a srovnatelná s dalšími zeměmi. A na rozdíl od třeba arabských zemí, je tam bezpečno,“ dodává.

V současné době prý Černohorci hodně řeší, kdo vlastně jsou. „Odpověď na tuto otázku tak není jednoznačná. Mluví srbsky, ale ve své abecedě mají o dvě písmenka víc, než má srbština. Se zeměmi bývalé Jugoslávie je ale určitě spojuje společná a dlouholetá historie.“

Čtěte také

Vliv Itálie

Velký historický vliv má i Itálie. Část černohorského pobřeží kdysi patřila Benátském republice. „Teprve když se člověk dozví o všech těchto vlivech, tak začíná chápat složitost Balkánu,“ říká moderátor.


Co říkají statistiky?
Za Černohorce se samo označuju 40 %
Srbové tvoří 28 %
Bosňanů je 8 %
Na jihu země žije ještě muslimská menšina

K pochopení je třeba dodat, že Černá Hora zůstala bývalé Jugoslávií dlouho věrná. Taky se dvakrát nezapletla do občanské války. Nakonec zůstala ve společenství se Srby. To skončilo v květnu 2006, a to vytvořením dvou samostatných a nezávislých zemí.

Přechod ke kapitalismu bolí

„V současné době jsou Černohorci v přechodu ke kapitalismu, což jsme všichni tady zažili taky. Sami si stěžují, že přechod je překotný a nemají dost zákonů, které by živelnost omezovaly,“ říká.


Víte, že...
Černá Hora sousedí s Chorvatskem, Bosnou a Hercegovinou, Albánií a Kosovem?

Na rozdíl do Československa ale nemají demokratickou tradici „a hlavně neměli Masaryka, Havla a ani Klause.“

Úžasná jezera

Hornatý balkánský stát ale nemá jen pláže a hory, které v zimě milují lyžaři. Žmolík na vlastní oči zažil krásu Národního parku Skadarské jezero. Tam prý můžete sledovat neskutečné množství ptáků až 270 druhů.

Za návštěvu pak prý stojí i město Stari Bar, které je místními označováno jako Pompeje Černé Hory. To už si ale poslechněte ze záznamu v iRadiu.

Stari Bar - zříceniny starobylého města
autoři: lup , Václav Žmolík , zis
Spustit audio