Řecká vláda prý téměř úplně ustoupila požadavkům mezinárodních věřitelů

Řecký premiér Alexis Tsipras otočil a slíbil mezinárodním věřitelům přijetí takřka všech úsporných opatření, kterými podmiňují další finanční pomoc. Jednat chce pouze o některých menších úpravách. Podle britského listu Financial Times to vyplývá z dopisu, který Tsipras v úterý večer zaslal Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF), Evropské centrální bance (ECB) a Evropské komisi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řecký premiér Alexis Tsipras

Řecký premiér Alexis Tsipras | Zdroj: Reuters

„Helénská republika je připravena přijmout tuto dohodu s následujícími dodatky a vyjasněními jako součást prodloužení končícího (záchranného, pozn. red.) programu, o který jsme požádali v úterý 30. června,“ píše se podle Financial Times v dopise.

Atény chtějí například zachovat sníženou sazbu daně z přidané hodnoty pro řecké ostrovy. Na tuto variantu už ovšem byli ochotni přistoupit i sami věřitelé.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nejnovějším vývoji řecké krize mluvil Jan Jedlička, analytik Kanceláře pro Evropskou unii v České spořitelně

V citlivé otázce úspor v důchodovém systému Tsipras údajně pouze žádá, aby postupné prodlužování věku odchodu do penze na 67 let nezačalo hned, ale až v říjnu. Vítal by rovněž možnost pomalejšího rušení příplatku pro nejchudší důchodce.

Tsiprasův dopis je v podstatě kapitulací před požadavky eurozóny a Mezinárodního měnového fondu, jenže druhý záchranný program pro Řecko už během úterní půlnoci vypršel a není ho možné prodloužit.

Ústupky řecké vlády nicméně mohou sloužit pro vyjednání nového programu v rozsahu 29,1 miliardy eur, o který už Alexis Tsipras požádal. Ministři financí zemí eurozóny se o tom poradí během telekonference, jejíž zahájení bylo přesunuto z dopoledních hodin na půl šestou odpoledne.

Přehrát

00:00 / 00:00

Řecká vláda v podstatě kapitulovala, upozorňuje zpravodaj ČRo Ondřej Houska

Není přitom vůbec jasné, jestli věřitelé řeckému požadavku na nový záchranný program vyhoví. Tsiprasovy drobné výhrady totiž podle předběžných odhadů stále představují rozdíl v řádech stovek milionů eur oproti představám věřitelů. Ekonomická situace Řecka se navíc opět o dost zhoršila.

Na zprávu o ústupu řeckého premiéra okamžitě zareagovaly finanční trhy. Došlo ke zrychlenému oživení cen evropských akcií a dluhopisů zranitelných zemí eurozóny a také ke smazání ztráty eura proti ostatním měnám.

Jan Jedlička, analytik Kanceláře pro Evropskou unii v České spořitelně, považuje dopis premiéra Tsiprase za první vstřícný krok nové řecké administrativy.

Řečtí důchodci se tlačili před bankami. Někde zasahovala i policie

Číst článek

„Nicméně podle mého názoru měly tyto vstřícné kroky zaznít o víkendu, kdy se o nich jednalo. Bohužel tehdy řecká delegace práskla do stolu a opustila vyjednávání, načež bylo oznámeno referendum. Takže příliš nerozumím té taktice,“ dodal. Podle něj teď ale minimálně do doby konání referenda nemá smysl o ničem jednat.

Situaci Řecka, které je v platební neschopnosti, řešila i česká vláda. Ministři se shodli, že přímý dopad možného řeckého bankrotu na českou ekonomiku nehrozí.

ČTK, ČRo, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme