Řečtí důchodci se tlačili před bankami. Někde zasahovala i policie

Už třetí den jsou řecké banky zavřené a bankomaty vydávají klientům jen 60 eur denně. Omezení výplat hotovosti těžce dolehlo na ty, kdo nemají platební karty. Proto se dnes v Řecku otevřelo několik stovek bankovních poboček, aby se důchodci mohli dostat ke svým penzím.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řecké banky se snaží zvládat nápor důchodců, kteří si přišli pro část penze

Řecké banky se snaží zvládat nápor důchodců, kteří si přišli pro část penze | Zdroj: Reuters

„Netlačte se, lidi. Na každého se dostane. Každý dostane své peníze,“ uklidňoval bankovní zřízenec houf stařenek, dědulů s holemi i mladších důchodců před sídlem Řecké národní banky na náměstí Kotzia v centru Atén.

Rozdávaly se pořadové lístky a lidé, kteří z nějakého důvodu nevěří bankovním kartám, si mohli vybrat ze svých penzijních účtů důchod. Vlastně jen jeho část – pouze 120 eur, tedy asi 3000 korun.

„Proč tady musíme takhle stát? To je strašné. Roky jsem pracovala na ministerstvu zahraničí a mám důchod tisíc eur. Jak to, že si teď můžu vybrat jen 120? Kdo mi zaručí, že si budu moci vybrat víc? A kdy? Musím si koupit léky. Na to mi těch 120 eur nestačí,“ stěžuje si paní Mina Zalojaniová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Řeckých důchodců se před budovou Národní banky ptal zvláštní zpravodaj ČRo Pavel Novák

Její dcera ztratila práci a ona sama už kvůli stresu neusne jinak než s pilulkami na spaní – a ty prý něco stojí.

„Jak tohle všechno překonáme, to opravdu nevím,“ dodává.

Oznámení, že se každému vyplácí jen 120 eur, vyvolalo v davu starých lidí nevoli. Někteří zvedli nad hlavu své hole. Banka přivolala policii, aby usměrňovala proud klientů do budovy.

Pan Christopoulos Soterius si myslí, že 120 eur je k smíchu. Za to podle něj nevyžije tříčlenná rodina déle než týden.

Řecká vláda prý téměř úplně ustoupila požadavkům mezinárodních věřitelů

Číst článek

On sám nepatří k armádě penzistů, kteří si vysoké důchody přinesli ze stále bobtnající a nevýkonné státní správy. Pracoval jako modelář pro firmu Siemens a sedm let strávil také v továrně v Německu.

„Dnešní vláda levicové Syrizy nemá vůbec tušení, co by měla se situací v zemi dělat. Každý ministr říká něco jiného. Mysleli si, že přijdou s nataženou rukou do Evropy a ona jim něco dá. Ale to se spletli. Vždycky se musí pracovat,“ hněvá se pan Christopoulos.

V Řecku se otevřely stovky bankovních poboček. Ale jen pro důchodce

Číst článek

Řečtí důchodci si dnes mohli v bankách vybrat svých 120 eur. Lidí, kteří nemají bankovní karty a k penězům se nedostanou jinak než na přepážce, je více, pro ně ale zůstávají dveře peněžních ústavů zavřené. Až do příštího pondělí, nikdo ovšem nemá záruku, že se bankovní prázdniny ještě neprodlouží.

Pan Christopoulos ukazuje své penzijní knížky | Foto: Pavel Novák

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme