Pražský magistrát chystá přísnější pravidla pro taxikáře. Čeká je přezkoušení z místopisu i právních znalostí

1. červenec 2015
Zprávy

Pražský magistrát chystá zpřísnění podmínek pro taxikáře. Všichni by v následujících měsících měli projít přezkoušením. To bude vypadat jinak než dřív, některé otázky z něj vypadnou a jiné přibydou. Pokud se taxikářům nepodaří projít jím ani napotřetí, už nikdy nebudou moci provozovat svoji živnost. Další novinkou je sestavení týmů ve spolupráci se státní i městskou policií.

Žlutá auta s označením taxi na rušných pražských ulicích potkáte běžně. Teď se ale někteří taxikáři můžou začít obávat o práci. Všichni totiž zasednou v učebnách s papírem a tužkou a budou si lámat hlavu nad testem.

„Taxikáři už nebudou moci u zkoušek používat knižní plán hlavního města Prahy. Zavádíme přístup třikrát a dost. Pokud taxikář nesloží zkoušku ani na třetí pokus, ztrácí tak možnost ji kdykoli v budoucnu absolvovat a tím i vykonávat svou činnost na území hlavního města Prahy," říká primátorka hlavního města Adriana Krnáčová z hnutí ANO.

Podle ní jsou současné testy příliš jednoduché. „Podívala jsem se na ten test a asi se třemi chybami jsem ho udělala bez atlasu," dodává primátorka.

V návrzích vyhlášky je i zákaz kouření

To všechno chystá hlavní město zahrnout do novely vyhlášky. Praha chce také navrhnout novely několika zákonů, například zákona o silniční dopravě nebo předpisu o pozemních komunikacích. Chtěla by zavést snazší zadržení oprávnění řidiče taxislužby. Magistrát je i pro zrušení tříminutového parkování v modrých parkovacích zónách, které je pro taxislužbu beztrestné. Navrhuje také zákaz kouření v autě i v době, kdy taxikář neveze klienta.

Společně s policisty a městskými strážníky na letošní léto magistrát sestavil speciální týmy, které budou prohřešky taxikářů kontrolovat. Jeden z nich přitom už u městské policie funguje.

Ředitel Městské policie hlavního města Prahy Eduard Šuster hostem pořadu Třináctka Plus

„Městská policie má svůj samostatný tým taxi, 24 strážníků, kteří pracují dnes a denně. Druhý tým taxi, který spočívá ve zvýšených kontrolách, je složen z úředníků magistrátu odboru dopravně správních agend a specializovaného oddělení taxi, zástupců policie a strážníků. Ten tým tvoří 4 až 5 lidí, kteří provádí kontrolu taxikářů," říká ředitel městské policie Eduard Šuster.

Týmy se zaměří na problematická místa, například Staroměstské a Václavské náměstí, hlavní nádraží a částečně Prahu 6 a 7. Hlavní město chystá i informační kampaň, na letácích v šesti jazycích informuje o tom, co si zkontrolovat při jízdě v taxi.

„Budou distribuovány zejména na Letiště Václava Havla, pobočky Pražské informační služby, pražské hotely a autobusová nádraží. Letáků je asi 30.000 kusů a je o ně zájem. V tomto hodláme i nadále pokračovat," dodává ředitel městské policie Eduard Šuster.

autor: jch
Spustit audio

Více z pořadu