Vláda: Přímý dopad možného řeckého bankrotu na českou ekonomiku nehrozí

Česku nehrozí přímý dopad řecké finanční krize. Shodla se na tom vláda. Podle ministra zahraničních věcí Lubomíra Zaorálka z ČSSD není ekonomika přímo ohrožená hlavně proto, že Česko v zemi nemá takové pohledávky jako jiné země Evropské unie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lubomír Zaorálek, Vysoká škola ekonomická

Lubomír Zaorálek, Vysoká škola ekonomická | Foto: Filip Jandourek

„I pokud by došlo k tomu scénáři nějakého bankrotu víceméně řízeného, tak to není Česká republika, která by se měla obávat nějakých zvláštních dopadů. Z hlediska přímých dopadů rozhodně nebude ČR patřit k těm zemím, které by to měly významně zaznamenat. Protože naše pohledávky jsou minimální v porovnání s některými evropskými státy,“ uvedl ministr zahraničí.

Potíže Řecka se podle něj mohou spíše projevit na celkovém výkonu evropské ekonomiky, na níž je Česko z velké míry závislé.

Zaorálek ale také upozornil na případné geopolitické dopady odchodu Řecka z eurozóny. Ty by totiž podle něj mohly zhoršit migrační krizi v EU.

„Přes Řecko přechází dost významná část migrace a je tady obava, že pokud by další vývoj v Řecku nebyl pod kontrolou a byl živelný, tak to zřejmě zhorší fungování Řecka v rámci migrační politiky.“ řekl.

Podle něj Řekové už v současné době příliš neplní své povinnosti při zabezpečování schengenské hranice proti nelegálním uprchlíkům. „Situace ekonomického chaosu by to zřejmě ještě zhoršila," naznačil Zaorálek.

Jana Čermáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme