Pandy, zábavní park a strašidla z ponožek. Víme, jak si užít Vídeň s malými dětmi

2. červenec 2015
Radiožurnál na cestě

Většina rodičů má z výletu s dětmi do velkého města strach. Řeší, kde se najíst a co navštívit, aby se děti nenudily. Zkusili jsme otestovat Vídeň. A jak to dopadlo?

Pobyt ve velkoměstě se třemi malými dětmi je pro rodiče velkou výzvou. Tříleté dítě nezajímá Hofburg nebo výstava v Albertině, a tak jsme si řekli, že si Vídeň jen užijeme. Budeme, jak se říká, nasávat atmosféru. A co nás zaujme, to vyzkoušíme.

Pro radu jsme si zašli do dětského informačního centra. Najdete ho v takzvané Muzejní čtvrti a specializuje se výhradně na děti. I displeje počítačů a informační tabule jsou ve výšce dětských očí.

Strašidlo z ponožky za 12 eur

Dozvídáme se, že musíme navštívit největší hit Vídně, dětské muzeum ZOOM. Raději se ptám jednoho z tatínků, který právě vychází, jestli to stojí za to. Pan Andreas mi tvrdí, že je to jedno velké hřiště pro děti a místo, kde můžou kutit a vyrábět, co je napadne. Slečna na recepci muzea dodává: „Jsme interaktivní dětské muzeum. Právě teď budou děti vyrábět nejrůznější příšery z ponožek.“

Čtěte také

O muzeum je velký zájem, a tak je nutná rezervace. Jdu se zeptat dovnitř, jestli není náhodou volné místo. „Máte štěstí, někdo odřekl rezervaci,“ odpovídá mi pokladní. Posílám tedy děti s ženou dovnitř. Po hodině a půl se vrací zpět. Za 12 eur děti vyrobily strašidlo z ponožky. Ve Vídni je to asi atrakce, ale u nás to zdarma zvládne s dětmi každá zručnější maminka nebo tatínek.


Informační centrum pro děti a rodiče wienXtra-kinderinfo najdete na adrese Museumsplatz 1.

S dětmi raději do Prátru, zoo nebo do speciální restaurace

Stejného názoru je i běloruský pár se dvěma dětmi, proto volí jiný program. „Půjdeme do muzea motýlů a také do Prátru,“ prozrazují. Žena vypadá, že se na Vídeň připravila. Má v ruce složku plnou tipů, co se dá dělat s dětmi v rakouské metropoli, a také seznam restaurací, kde jsou děti vítány.

Míříme do jedné z nich. Pobíhající děti a nepořádek pod stolem tu nikomu nevadí. Emigrantka Jana, místní servírka, je na to zvyklá. „Máme speciální jídlo pro malé děti, ale i pro miminka. Třeba špagety. Děti u nás mohou běhat, nikdo je neokřikne. Maminky můžou kojit a nikdo to neřeší,“ vysvětluje.

Tahle restaurace je navržená přímo pro rodiče s dětmi

Venku před restaurací hraje DJ. Tak rád bych si užil chillout atmosféru v centru Vídně, ale děti chtějí do zoo. Nedá se nic dělat. Musí vidět pandy a koaly.

autor: pev
Spustit audio