Británie truchlí za Wintona. Byl to opravdový hrdina, hodnotí politici

I britský premiér David Cameron vyjádřil na sociálních sítích zármutek nad odchodem sira Nicholase Wintona. Úmrtí zachránce československých dětí se ve Spojeném království obsáhle věnují všechna relevantní média. Vzpomínají na něj i v Maidenheadu nedaleko Londýna, kde Winton dlouhá léta žil a kde i zemřel.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Socha sira Nicholase Wintona na 3. nástupišti nádraží v Maidenheadu

Socha sira Nicholase Wintona na 3. nástupišti nádraží v Maidenheadu | Foto: Jiří Hošek

Smutek nad odchodem velkého člověka vyjádřil současný ministerský předseda David Cameron.

Podle něj nesmíme nikdy zapomenout na lidskost, s jakou Winton zachránil tolik dětí před holocaustem.

Někdejší premiér Gordon Brown zase sira Nicholase nazval „opravdovým hrdinou naší doby, jehož inspirace bude žít dál“.

Theresa Mayová, ministryně vnitra a poslankyně ze Maidenhead, kde Winton žil a zemřel, volila velmi podobná slova, když zachránce 669 československých dětí označila za „hrdinu 20. století“.

Hlavní britský rabín Efraim Mirvis ocenil „nesobeckost, výjimečnou statečnost a skromnost sira Nicholase Wintona“.

Z velkých deníků má dnes na titulní straně zprávu o skonu „britského Oskara Schindlera“ jen The Telegraph.

Nicholas Winton | Foto: Český rozhlas

Památku sira Nicholase by si mohl v určité formě připomenout britský parlament, což by mohla být právě iniciativa Theresy Mayové coby poslankyně za Maidenhead.

Tam byl Nicholas Winton výraznou postavou tamní komunity, a to nejen svým činem z let 1938 až 1939, ale také svou prací pro různé charitativní projekty.

Přehrát

00:00 / 00:00

Sir Nicholas Winton, který zachránil stovky čs. dětí před transportem do koncentračních táborů, žil a včera i zemřel v Maidenheadu. Tam je i zpravodaj J. Hošek

Starostka Maidenheadu Eileen Quicková sira Nicholase dobře znala a opakovaně se s ním setkala.

„Byl to ohromný člověk. Místní lidé si ho nesmírně vážili za jeho práci na různých zdejších charitativních projektech,“ řekla Českému rozhlasu a dodala:

„Jsme smutní z toho, že odešel, a bude nám všem hodně chybět. Po mnoho let jsme vůbec netušili o jeho hrdinském činu, o tom, jak odvezl z Prahy a zachránil tolik dětí. Dal jim šanci na nový život ve Spojeném království.“

V Maidenheadu má sir Nicholas na nádraží sochu, stejně jako v Londýně na Liverpool Street, kam přijížděly vlaky s dětskými transporty.

Po Wintonovi se už také v Maidenheadu jmenuje pečovatelský dům, jméno britského hrdiny by ale také mohla nést jedna z ulic.

Na Wintona se vzpomínalo i u jeho sochy v Praze. Město po něm pojmenuje ulici

Číst článek

Pohřeb sira Nicholase Wintona bude pravděpodobně jen v úzkém rodinném kruhu. Větší pietní rozloučení by se mělo konat asi až za několik dalších týdnů.

„Chtěli by udělat pohřeb co nejintimnější. Jako rodiny. Za dva měsíce hodlají zorganizovat větší pietní akci, které by se zúčastnily Wintonovy děti,“ uvedl režisér Matěj Mináč.

Česká ambasáda chce zřídit kondolenční knihu a později chce uspořádat vzpomínkový večer na Nicholase Wintona, který na velvyslanectví ještě loni oslavil své 105. narozeniny.

Jiří Hošek, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme