Americké úřady žádají po Švýcarsku vydání sedmi funkcionářů FIFA

Americké úřady žádají Švýcarsko o vydání sedmi funkcionářů Mezinárodní fotbalové federace FIFA zatčených před květnovým kongresem FIFA v Curychu. Oznámil to švýcarský Federální justiční soud.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Odstupující Garcia pochybuje o tom, že se FIFA může po letech kritiky a skandálů změnit

Odstupující Garcia pochybuje o tom, že se FIFA může po letech kritiky a skandálů změnit | Zdroj: Reuters

Vrcholní představitelé bohaté a mocné organizace, která řídí světový fotbal, jsou podezřelí z vydírání a praní špinavých peněz a hrozí jim až dvacet let vězení.

Funkcionáři FIFA už ze švýcarské vazby předeslali, že se vydání do Spojených států amerických budou bránit.

Další lidé na žádosti o vydání zatím čekají, celkem bylo na základě vyšetřování amerických úřadů obviněno 14 lidí z FIFA a marketingových firem, souhrnná výše úplatků měla za dvě desetiletí dosáhnout 150 milionů dolarů.

V Curychu byli zadrženi místopředseda FIFA a šéf severoamerické federace CONCACAF Jeffrey Webb z Kajmanských ostrovů, bývalý uruguayský místopředseda FIFA Eugenio Figueredo a šéf kostarické federace Eduardo Li.

Ve vazbě skončil i bývalý předseda brazilské federace José Maria Marin, jenž vedl organizační výbor MS 2014 a je i členem výboru FIFA pro olympijské hry v Rio de Janeiru. Dalšími zatčenými jsou šéf venezuelské federace Rafael Esquivel, funkcionář z Nikaraguy Julio Rocha a Webbův britský spolupracovník Costas Takkas.

Jan Kaliba, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme