Rusko a Čína budou podporovat takzvanou rudou turistiku

Peking a Moskva podepsaly dohodu, v níž se zavazují k podpoře takzvané rudé turistiky. Putování po místech spojených s komunistickou minulostí se zejména v Číně těší poslední dobou obrovské oblibě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Komunismus. Ilustrační foto

Komunismus. Ilustrační foto | Foto: Fotobanka stock.xchng

Podle smlouvy podepsané čínským a ruským ministerstvem turistiky by měly obě strany například vytipovat vhodné trasy nebo spolupracovat v oblasti marketingu.

Čína i Rusko mají bohatou komunistickou minulost a obzvláště v Číně zažívá rudá turistika velký boom. Za posledních deset let navštívily místa spojená s komunismem čtyři miliardy – většinou čínských – turistů.

Nejoblíbenějšími destinacemi jsou Jen-an v provincii Šen-si, kde měla Komunistická strana Číny základnu během občanské války, nebo Šao-šan známý jako rodiště Mao Ce-tunga.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rusko a Čína budou podporovat takzvanou rudou turistiku

Za oblibou těchto destinací může podle odborníků stát skutečnost, že Číňané nemají o své vlastní minulosti příliš velké povědomí.

Mao je pro ně symbolem – jeho portrét zdobí většinu bankovek, ve školách visí obrazy. Kromě oficiálních plakátů zdobí jeho tvář i suvenýry od triček přes hrnečky až po hodinky. Zejména mladá generace ale mnoho neví ani o kulturní revoluci, ani o velkém skoku, v jehož důsledku zemřely desítky milionů lidí.

Když Čína před dvěma lety chystala oslavy 120. výročí Mao Ce-tungova narození, úpravy míst spojených s jeho životem stály 48 miliard korun. A nedávno Číňané spočítali, že Maovo učení bylo ze 70 procent správné a jen z 30 procent závadné.

Jaromír Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme