Egypt tvrdí, že po útocích islámských radikálů má armáda na Sinaji situaci pod kontrolou

Egyptská armáda tvrdí, že má situaci na severu Sinaje zcela pod kontrolou. Ve středu ráno zaútočily na vojenská stanoviště desítky džihádistů, kteří se hlásí k Islámskému státu. Na několik hodin dokonce obsadili město Šejch Zuvejd nedaleko hranic s Gazou. Původní zprávy o desítkách zabitých vojáků armáda později vyvrátila. Velké počty mrtvých jsou podle ní naopak na straně ozbrojenců.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Egyptští vojáci pročesávají oblast na Sinaji, kde ve středu zaútočili na vojenská stanoviště desítky džihádistů

Egyptští vojáci pročesávají oblast na Sinaji, kde ve středu zaútočili na vojenská stanoviště desítky džihádistů | Zdroj: ČTK

„Armáda na severu Sinaje pronásledovala a zneškodnila s podporou letectva nejméně 100 teroristů. Vojáci teď celou oblast pročesávají. Zločinecké operace si vyžádaly životy 17 mučedníků z řad hrdinných ozbrojených sil,“ uvádí se v oficiálním prohlášení egyptské armády.

Někteří komentátoři ale upozorňují, že souboj mezi egyptským státem a ozbrojenci se posledními událostmi výrazně přiostřil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Islámští radikálové zabili při útoku desítky lidí na Sinaji, armáda tvrdí, že má situaci pod kontrolou. Aktuální informace telefonoval zpravodaj Štěpán Macháček

Svědčí podle nich o tom profesionálně provedený pondělní atentát na generálního prokurátora v Káhiře i pokročilé zbraně, které použili džihádisté na Sinaji.

Sinajský poloostrov je dějištěm častých útoků radikálů už dva roky, od doby, kdy armáda svrhla prezidenta Muhammada Mursího, zvoleného za islamisty. O život při atentátech od té doby přišlo na 400 členů bezpečnostních sil.

„Je tady určitá neschopnost armády si s problémem poradit. Protože povstalci jsou na Sinaji na poměrně malém území dobře ohraničitelném a egyptská armáda už druhý rok není schopná tyto povstalce nějakým způsobem zneškodnit,“ poznamenává blízkovýchodní zpravodaj Štěpán Macháček.

Organizaci, která se k posledním útokům přihlásila, tvoří stoupenci takzvaného Islámského státu. Ti chtějí na Sinaji nastolit podobný režim, jaký panuje na severu Sýrie a Iráku. Podle zpravodaje navíc existuje hrozba, že se z této oblasti islámští radikálové rozšíří do dalších míst v Egyptě.

„Egyptská vláda všechny, ať už stoupence Muslimského bratrstva nebo tvrdé džihádisty ze Sinaje, hází do jednoho pytle a postupuje proti nim stejně. A tím může způsobit to, že se i relativně umírnění islamisté ve vnitrozemí Egypta dostanou do náruče Islámského státu,“ míní zpravodaj.

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme