Koupíme dvě ovce a hlady neumřeme, říkají Řekové na venkově

Řecko stále vyčkává na nedělní referendum o podmínkách věřitelů o další finanční pomoci. Řekové si zatím můžou ze svých účtů vybrat jen 60 eur denně. Důchodci pak na týden dostali 120 eur, což jsou v přepočtu asi 3 tisíce korun. To je ovšem obrázek života ve velkých řeckých městech. Na venkově lidé vnímají situaci trochu jinak. A jsou o něco klidnější. Nebo také možná rezignovanější.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řecký penzista

Řecký penzista | Zdroj: Reuters

„Co bude, to bude. My jsme tady na tom ještě dobře. Můžeme si vypěstovat ovoce a zeleninu. A když bude nejhůř, koupíme dvě ovce. Hlady neumřeme. Co ale budou dělat ti ve městech, to bude složité,“ říkají lidé na řeckém venkově.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci a náladu přímo v Řecku sleduje zvláštní zpravodaj ČRo Pavel Novák

I tak si ale stěžují na omezené výběry z bankomatů. „Šedesát eur nám pro rodinu rozhodně nestačí,“ podotýkají. A problémy se ukazují i jinde. Například na benzinové pumpě, kde musí zákazníci platit jen hotově. Ve městě Pyrgos na poloostrově Peloponés pak nemá radnice na naftu pro vozy na svoz odpadu.

Problémy hlásí i některé lékárny, kdy lidé dostanou jen jedno balení určitého léku. „Může se stát, že léky nebudou, takže nebudu mít čím platit dodavatelům a chci, aby se dostalo na všechny, kteří to budou potřebovat,“ vysvětluje lékárník Thasos.

A dopad může mít řecká krize i na turismus. Odlivu turistů se například velmi obávají v městečku Nafplion vzdáleném asi 150 kilometrů od Atén. Už teď údajně zaznamenávají cestovní kanceláře denně odřeknutí až od 50 tisíc klientů.

Referendum o podmínkách věřitelů o další finanční pomoci čeká Řeky v neděli. V případě, že občané podmínky mezinárodních věřitelů přijmou, předseda řecké vlády Alexis Tsipras podá demisi. Sám apeloval na voliče, aby v neděli řekli požadavkům věřitelů 'ne'. Pokud jeho záměr lidé nepodpoří, odstoupí a v září by mohly být nové volby.

Lékárník Thasos | Foto: Pavel Novák

Pavel Novák, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme