Ukrajinský parlament začal projednávat klíčový zákon o decentralizaci země

Ukrajinský prezident Petro Porošenko předal parlamentu návrh novely ústavního zákona o decentralizaci země. Klíčová novela má poskytnout rozsáhlé pravomoci regionům a uklidnit konflikt v Donbasu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajinský prezident Petro Porošenko přednesl své první výroční poselství

Ukrajinský prezident Petro Porošenko přednesl své první výroční poselství | Zdroj: Reuters

Decentralizace má posílit hlavně hospodářskou samostatnost ukrajinských regionů, není to krok k federalizaci. „Ukrajina zůstane unitárním státem,“ předeslal prezident Petro Porošenko.

S jeho návrhem ústavních změn nesouhlasí proruští povstalci na východě země, protože novela se nezmiňuje o žádném zvláštním statusu Donbasu a Kyjev s nimi změny ústavy prý nekonzultoval, přestože to vyžadují minské mírové dohody.

Vůdce doněckých separatistů Alexandr Zacharčenko oznámil, že místní volby se budou v takzvané Doněcké lidové republice konat 18. října podle zákonů republiky, které podle něj nejsou v rozporu se zákony Ukrajiny.

Kyjev trvá na tom, že volbám v Donbasu by mělo předcházet splnění prvních tří bodů minské dohody: ukončení bojů, stažení těžkých zbraní a potvrzení tohoto stavu.

Agentura Unian připomněla, že Zacharčenko ve středu vyhlásil obec Širokino za "demilitarizované pásmo", ale přesto separatisté podle ukrajinských úřadů dál pokračovali v ostřelování této obranné pozice u důležitého azovského přístavu Mariupol.

Celkově podle ukrajinské armády separatisté během středy ostřelovali pozice vládních sil ve více než padesátce případů, a to i s využitím houfnic a minometů, které podle minských dohod měly být dávno staženy z fronty. Armádní komuniké se o případných ztrátách nezmínilo.

Boje v Donbasu si od loňského dubna podle odhadu OSN vyžádaly už 6500 mrtvých.

Martin Dorazín, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme