MMF: Řecko bude zřejmě potřebovat dalších 50 miliard eur

Bez hospodářských reforem a s pomalejším růstem ekonomiky bude Řecko od října do roku 2018 potřebovat dalších 50 miliard eur (1,4 bilionu korun). Uved to Mezinárodní měnový fond (MMF). Upozornil také, že budou nutné rozsáhlé odpisy řeckého dluhu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

MMF zprávu vyhotovil na základě posudku z minulého týdne. Právě minulý týden byl pro Řecko dramatický.

Jednání s MMF a dalšími dvěma mezinárodními věřiteli, totiž Evropskou komisí a Evropskou centrální bankou (ECB) o zbývajících penězích z již dříve dohodnutého záchranného programu, skončila bez výsledku.

Premiér Alexis Tsirpas pak oznámil, že o podmínkách věřitelů bude jeho lid rozhodovat v nadcházejícím referendu plánovaném na tuto neděli.

EK: Řecko přerušilo jednání v okamžiku, kdy byla dohoda velmi blízko

Číst článek

ECB se v reakci na vývoj z minulého týdne rozhodla nezměnit strop nouzových úvěrů, na kterých jsou závislé řecké banky. Ty zůstaly v pondělí z rozhodnutí řecké vlády zavřené.

Měnový fond uvedl, že evropské půjčky Řecku "bude třeba podstatně rozšířit", i kdyby se Řecko v zavádění reforem vrátilo zpět k původním plánům.

Další finanční potřeby Řecka měnový fond vzhledem k otálení řeckých politiků a nejnovějším návrhům Atén vyčíslil na zmíněných 50 miliard eur. Z toho asi 36 miliard eur bude prý země potřebovat z evropských prostředků.

Kdo vlastní řecký dluh | Foto: ČTK

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme