Majetkové přiznání odevzdali všichni poslanci. Nejvíc si přivydělal Andrej Babiš

Luxusní doplňky, příjmy za přednášky na univerzitách, ale i hypotéky a auta na leasing. To vše se objevilo v majetkových přiznáních poslanců za loňský rok. Všichni politici dodrželi červnový termín. Přiznání teď kontroluje mandátový a imunitní výbor. Sněmovna jich na internetu zveřejnila zatím zhruba třetinu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslanecká sněmovna 20.1.2015

Poslanecká sněmovna 20.1.2015 | Foto: Filip Jandourek

Nejvíce si loni k poslaneckému platu přivydělal ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš.

Od skupiny Agrofert, která mu patří, dostal mzdu přes 200 milionů korun po zdanění. Na úrocích z dluhopisů vyinkasoval víc než 76 milionů korun.

„Dostal jsem to za rok 2013 a dostal jsem ještě odchodné. Dostal jsem to ve výplatě v lednu 2014, tedy předtím, než jsem si sám dal výpověď z Agrofertu a než jsem se stal ministrem financí,“ vysvětlil Babiš, proč má takový příjem, i když ve firmě už nepracuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Červnový termín pro odevzdání majetkového přiznání za loňský rok dodrželi všichni poslanci. Podrobnosti zjišťovala Jana Čermáková

Vysoké příjmy měl podle daňového přiznání za loňský rok také bývalý šéf hnutí Úsvit Tomio Okamura. Podnikání v cestovním ruchu mu vyneslo téměř 11 milionů korun.

V majetkových přiznáních poslanců se objevily i luxusní doplňky. Například Jiří Valenta z KSČM miluje drahé hodinky, do přiznání napsal jedny za 40 tisíc korun.

„Za doby mého předchozího působení ve školství, kde jsem pracoval 25 let, jsem měl k hodinkám poměrně kladný vztah. Vždy jsem se snažil mít kvalitní hodinky a ta kvalita s sebou samozřejmě přináší i zvýšenou cenu,“ vysvětlil Valenta.

Zajímavé příjmy a výdaje měli i členové vlády. Ministr obrany Martin Stropnický z hnutí ANO si na hereckých autorských honorářích vydělal 560 tisíc korun. Šéf kultury Daniel Herman z KDU-ČSL investoval čtvrt milionu do dluhopisů jedné z bank.

Za chybu až 50 tisíc korun pokuta

Pokud najde mandátový a imunitní výbor v přiznání chybu, hrozí politikům pokuta až 50 tisíc korun. Podle předsedkyně výboru Miroslavy Němcové z ODS se ale objevují spíše formální chyby než závažné nedostatky.

„Na některé stránce přiznání chybí podpis nebo datum. V takovém případě vyzveme vždy toho, kdo přiznání předkládá, aby tuto chybu opravil,“ popsala Němcová a dodala:

„Kdyby se objevily vážnější problémy, například kdyby povinná osoba neuvedla přesné údaje nebo je uvedla neúplné, nepravdivé nebo kdyby vykonávala funkci nebo činnost, kterou zákon o střetu zájmů stanoví jako neslučitelnou, tak v takovém případě se obracíme na obecní úřad nebo městský úřad v místě trvalého bydliště toho, kdo majetkové přiznání chybně vyplnil, a tento úřad zavede s dotyčným přestupkové řízení.“

Někteří poslanci vykázali příjmy z obecních a krajských funkcí, šéf ODS Petr Fiala nebo poslankyně hnutí ANO a bývalá ministryně spravedlnosti Helena Válková si zase přivydělali jako přednášející na vysokých školách.

Jana Čermáková, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme